Zlevnění Playstation 3 o sto dolarů
zdroj: tisková zpráva

Zlevnění Playstation 3 o sto dolarů

10. 7. 2007 10:10 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Obchodníci v USA a Kanadě byli ze strany Sony instruováni, aby snížili maloobchodní cenu pro konzoli Playstation 3 s 60 GB diskem na 549 dolarů (z 599).

Zcela náhodou je cena 549 dolarů shodná s cenou pro Xbox 360 Elite, ale to není zase až tak podstatné. Faktem je, že jde patrně jenom o první krok. O slevách PS3 se aktivně spekuluje už týden. Nebyly k dispozici žádné adekvátně relevantní informace. Některá prohlášení, zejména ze strany manažerů Sony si (jako již tradičně) vzájemně odporovala. Například ještě v pátek Ryoji Chubachi (prezident Sony) tvrdil agentuře Reuters, že nemají v plánu snížit ceny pro PS3.
Nicméně šéf Sony Computer Entertainment America, Jack Tretton, 8. července 2007 oznámil, že 60 GB model se bude prodávat za 499 dolarů a že v srpnu se v nabídce objeví nový model, s 80 GB diskem a přiloženou hrou MotorStorm. Celý komplet, tedy ten s větším diskem, bude k mání za 599 dolarů. Vlna slev přichází přesně 8 měsíců po uvedení PS3 a poté, co, zřejmě kvůli vysoké ceně, PS3 obtížně konkuruje konzolím od Nintenda a Microsoftu. Otázka je, jestli to bude stačit?

Tentokrát však nejde jen o řečnickoku otázku. Jsou tu zásadní důkazy, že by to stačit nemuselo. Microsoft pilně pracuje na tom, aby ho výroba Xbox 360 stála co nejméně. Stačí připomenout, že oba (dva) hlavní čipy v Xbox 360, jak grafický, tak procesor, se brzy začnou vyrábět novým 65 nm procesem, takže náklady na jejich produkci klesnou. To jsou z hlediska ceny Xboxu hlavní položky, není tu žádné Blu-Ray atd., takže není co dalšího řešit. A navíc, což je neméně přínosné, se klidně mohou v návaznosti na zmíněné čipy změnit i další komponenty uvnitř i vně Xboxu - od napájecí "cihly" až po regulátory napětí nebo chladiče. Výměna za levnější komponenty se zdá možná, finální cena Xboxu může klesat a klesat. A Microsoft je v tomto ohledu asi o 7 měsíců napřed před Sony, protože v případě Xboxu už jedna změna designu vlastně proběhla (konkrétně šlo o základní desku). Podle Gamespotu někteří analytici dokonce odhadují, že Microsoft odpoví na slevu PS3 slevou X360 už tento týden, přičemž padly názory, že třeba Elite model sjede na $399 a další dva modely půjdou dolů o $50.

Tedy, ne že by se Sony nesnažilo. Například nová 80 GB verze ušetří náklady tak, že nebude mít Emotion engine, který zajišťoval zpětnou hardwarovou kompatibilitu pro PS One a PS2 hry. Konzole navíc o zpětnou kompatibilitu v žádném případě nepřijde, jen se teď bude, jako u PAL verze PS3, provádět softwarovou cestou (díky IBM Cell procesoru).

Ve finále nejde Sony o nic jiného, než dostat produkci konzole do zisku. No na druhou stranu taky potřebuje nahánět nové a nové zákazníky a příjemná cenová politika je jednou z možných cest (ona je to vlastně nutnost). Bludný kruh se tak uzavírá a jakékoliv cenové závody s Microsoftem jsou nereálné. Z hlediska současné finanční situace Sony by se rovnaly sebevraždě (jelikož firma je kvůli PS3 ve ztrátě a MS nebyl ve ztrátě snad nikdy). No a porovnávat náklady na výrobu PS3 a Wii od Nintenda je úplně mimo mísu. Nintendo nevsadilo na žádný převratný hardware a i když je jejich konzole zdaleka nejlevnější, Nintendo na ní od počátku vydělává.

zdroj: DailyTech, Gamespot, Firingsquad

cappy

Nejnovější články