Většina uživatelů na bezpečnost z vysoka ...
zdroj: tisková zpráva

Většina uživatelů na bezpečnost z vysoka ...

10. 10. 2003 16:16 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

O tom, že softwarová společnost Valve nedokázala ochránit svojí počítačovou síť před nájezdem troufalého útočníka, a o tom, jaké to mělo následky, se nemusím rozepisovat.

Je bohužel smutnou pravdou, že provozováním velmi rizikových aplikací, jakými byl Outlook Express, nezazáplatovaný internetový prohlížeč MS Internet Explorer a další, si Valve o hacknutí doslova koledovalo. Ale ruku na srdce. Kolik z vás, čtenářů, má právě v tuto chvíli svůj počítač ošetřený alespoň základním způsobem proti útoku zvenku? Jste si teď, právě teď, stoprocentně jisti, že veškerý software, který se nachází ve vašem počítači, do něj byl nainstalovám s vaším vědomím? Víte, co všechno právě teď s internetovým okolím sdílíte?
Vy možná ano. Ale většina uživatelů internetu se chová zcela jinak. Nechává se opít pocitem zdánlivého bezpečí, pocitem, že "já v počítači nic k ukradení nemám, tak co". To má za následek, že internet je čím dál tím více nebezpečnější. Nezabezpečené počítače se běžně stávají odrazovým můstkem pro hromadné šíření virů, červů a můžou také sloužit jako nástroje pro útoky hackerů, kteří za ně snadno mohou schovat nebo přes ně směřovat svoje aktivity, jako třeba v případě nedávného MSBlastera.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Čísla jsou alarmující. Podle bezpečnostní zprávy společnosti Symantec se situace stále zhoršuje a v některých ohledech začíná být kritická. Počet takzvaných softwarových děr se za první pololetí tohoto roku zvýšil o 12 procent. Zvýšil se také počet záludných programů (a spyware) o 20 procent. Od 1.1.2003 bylo zaznamenáno a zdokumentováno 994 nových Win32 virů, což je dvojnásobek oproti stejnému období v roce 2002. Útokům jsou stále více vystaveni i hráči počítačových her.

Na jednu stranu to není překvapivé. V době, kdy kdejaké děcko s nulovou zodpovědností může zavítat na příslušné webové stránky, stáhnout soubor, jednoduše spustit a tím zahájit útok na jiný počítač. V době, kdy se většina uživatelů chová k počítači jen jako k lepšímu psacímu stroji a nic víc je obvykle nezajímá. Proto by možná neškodilo udělat si teď takovou malou prověrku toho, co všechno obsahuje váš harddisk. Stáhněte si z těchto stránek program SpyBot-S&D, který prohledá váš harddisk a registr na existující špionážní/reklamní roboty. A pokud jsou nalezeny (a počítač s nimi právě nepracuje), také je dokáže odstranit. A nezapomeňte - jako alespoň základní ochrana proti útokům se vyplatí používat softwarový firewall. Například ZoneAlarm nebo Tiny Personal FireWall od Tiny Software.
zdroj: Symantec

cappy

Nejnovější články