Test motherboardů pro procesory od AMD
zdroj: tisková zpráva

Test motherboardů pro procesory od AMD

6. 4. 2003 19:19 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Základní deska je nezbytnou a důležitou součástí počítače.

Proto se musí vybírat s maximální pečlivostí a s rozvahou, k čemuž (někdy) napomohou srovnávací testy a recenze. Jeden takový testík devíti základních desek pro procesory AMD Athlon se objevil například na novozélandské sajtě OverClockers. Testováno a vzájemně porovnáno bylo celkem 9 motherboardů, od výrobců zvučných, i méně zvučných jmen a to konkrétně od Abit, Albatron, Asus, Chaintech, Epox, Leadtek, Gigabyte a Soltek.

A výsledek? Přestože se v testu neobjevil zcela nový čipset VIA KT400A, sešly se snad všichni zástupci současné špičky. Od desek osazených čipovou sadou VIA KT266A, KT333, KT400, až po řešení založené na čipsetu nForce2 od nVidie. Podle závěrečných slov autra se právě nForce2 zasluhuje o zvýšení výkonu ve hrách o 7 až 12 procent a 5 až 6 procent v běžných aplikacích. Snad právě proto byly za vítěze vyhlášeny desky Asus A7N8X Deluxe a EPoX 8RDA+ (obě s nForce2).

Nicméně je třeba dodat, že mezi jednotlivými soupeři nejsou v některých případech příliš velké rozdíly a tak na výkon nenáročným uživatelům může přinést uspokojení třeba bohatá doplňková výbava, nebo přiložený software.

cappy

Nejnovější články