Pravda o NVIDIA SM 3.0 (podle ATI)
zdroj: tisková zpráva

Pravda o NVIDIA SM 3.0 (podle ATI)

15. 10. 2005 16:16 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Když nedávno NVIDIA otevřeně zaútočila na ATI a vyjevila v obsáhlé prezentaci pravdu o řešení jménem ATI CrossFire, dávali jsme kanadské společnosti na odvetu týden (maximálně dva).

No nakonec čekání na to, co ATI na NVIDII vyšťourá, trvalo delší dobu než jsme předpokládali a ve skutečnosti to byly týdny tři - ale zase to stojí zato. Následující prezentace, která je nyní vystavena na serveru TechPowerUp, se původně objevila anonymně. Dnes je jasné, že pochází z marketingové dílničky ATI.

Týká se mnoha věcí. Implementace Shader Modelu 3.0 na grafických kartách NVIDIA GeForce 6 a 7. S tím, že NVIDIA záměrně zatajuje fakta o tom, jak je jejich implementace SM 3.0 špatná, že ani nedokáže (u ovladačů 66.81) projít WHQL certifikací nutnou k tomu, aby byla zajištěna kompatibilita a nezávadnost s ohledem na možné podvody s ovladačích, zvýhodňující konkrétní hardware, převážně v syntetických testech a benchmarcích, jako je 3D Mark.

Na to konto je v prezentaci vychválena implementace Shader Modelu 3.0 a jeho efektivnost na RADEONu X1800 a to za použití vycucnutých frází z jednotlivých recenzí na internetu. Další na mušce je pak problikávání textur na kartách GeForce 7 spojené s vynuceným nastavením nízké kvality obrazu v ovladačích a jednoduše poukázáno na fakt, že NVIDIA opravu tohoto problému sice slíbila, ale provést jí nechce, protože by to znamenalo snížení výkonu jejího hardwaru.

Aby to nebylo málo, zdrbán je i HDR na NVIDIÍCH, protože, zaprvé) ho NVIDIA neměla první, jak tvrdí, jelikož ATI ho má od RADEONu 9700, a za druhé) že není nejlepší, protože NVIDIA hardware neumožňuje při HDR zapnout antialiasing. Jinak antialiasing je samozřejmě na RADEONech rychlejší, s menším negativním dopadem na výkon. Navíc NVIDIA svoje karty předražuje a cpe je do kategorií, kam nepatří a ještě nutí recenzenty při srovnávacích testech používat zabugované beta ovladače, aby si trochu pomohla. Takže: "Co čekat od NVIDIE? Podvody, jako ostatně vždycky".

cappy

Nejnovější články