Poběží DOOM III rychleji s ATi nebo nVidií?
zdroj: tisková zpráva

Poběží DOOM III rychleji s ATi nebo nVidií?

30. 1. 2003 16:00 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Slavný programátor John Carmack z id Softu, který v současné době pracuje na několika herních projektech (a jen tak mimochodem si ve volných chvílích na svojí vesmírné základně staví kosmická plavidla vlastní konstrukce) se včera vyjádřil k nové grafické kartě pocházející z laboratoří nVidia - GeForce FX - a k tomu, jak na ní poběží očekávaná pecka DOOM III.

DOOM 3 zdroj: tisková zpráva Carmack k GeForce FX například řekl:

    V současnosti je NV30 (GeForce FX) nepatrně rychlejší ve většině scén Dooma III než R300 (Radeon 9700), ale občas narazím na místa, ve kterých je R300 trochu napřed. Určit nyní, která karta je pro hru lepší, je komplikované, protože obě využívají k renderování DOOMa rozdílné způsoby.
Dále problematiku rozebírá do detailů a uvádí například, že GeForce FX dokáže renderovat DOOMa v lepší maximální kvalitě obrazu než ATi, ale je to vykoupeno větším dopadem na výkon. Carmack se nevyhnul ani komentáři monstrózního chladiče, když prohlásil:
    GF FX v současnosti má kromě beta-driverů ještě další nevýhody: Zabírá dva sloty a když se roztočí větrák chladiče na plný výkon, je velmi hlučný. Já nejsem obvykle ten, kdo by si stěžoval na hluk větráků, ale NV30 mě obtěžuje. Používám NV30 v mém primárním systému na práci a tak později můžu otestovat více způsobů renderování na nVidii, protože cítím, že má nVidia stále poněkud lepší ovladače (i když ATi pokračuje v jejich vylepšování). Typickému hráči nejsem v současné době schopen říci, která karta je lepší. Pro vývojáře který pracuje na budoucích technologiích je to něco jiného. GeForce FX má některé metody renderování pomalejší, ale zase má ohromný počet instrukcí. V této souvislosti znovu narážím na programové limity, které má R300.
Na závěr John Carmack dodává: "A jako vždy, brzo přijdou lepší a rychlejší karty".
zdroj: BluesNews

cappy

Nejnovější články