Playstation 3 ve stínu pochybností
zdroj: tisková zpráva

Playstation 3 ve stínu pochybností

13. 5. 2006 9:09 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Stejně jako loni i na letošním E3 ukázala Sony nějaká ta technologická dema pro Playstation 3, videa z herních konceptů, dokonce předvedla hratelnou ukázku prvotní verze Unreal Tournament 2007 a ovladač se snímačem pohybu (více v našem speciálu).

Ale mnozí analytici už nejsou k Sony tak shovívaví, jako byli ještě nedávno a tak se objevuje řada názorů na možný vývoj soupeření - Wii vs. PS3 vs. Xbox 360. Většinou ty vyhlídky nejsou pro Sony dobré. Jsou naopak hodně pesimistické, negativní. Některé argumenty jsou velmi trefné a dalo by se říci, že pro Sony absolutně smrtelné. Podle analytiků už ani nemusí být žádná Playstation 4, neboť Playstation 3 může být gigantický propadák. Argumenty jsou prosté. Tak předně. Hry pro PS3 zatím vypadají mnohem lépe, než pro PS2, jenže rozhodně nevypadají tak dobře, jako na skriptovaných/předrenderovaných filmečcích z E3 2005. Ba co víc, tituly jako Warhawk, Resistance a Gran Turismo HD nevypadají na ukázkách o moc lépe (tedy pokud vůbec vypadají lépe), než již vydané hry na Xbox 360. No a podle bulvárního Inquireru údajně běžela prezentace Gran Turismo HD na obyčejném PC, namísto PS3.

Další fackou do tváře všem fandům Playstation jsou oznámené ceny. Normálně se ceny ohlašují až těsně před uvedením produktu na trh, jenže Sony tentokrát udělalo výjimku a cenu konzole oznámilo už na E3. Ačkoliv v obchodech v Americe bude až 17. listopadu 2006 (prvotní várka má celosvětově čítat 2 miliony kusů, další 2 miliony do konce roku a další 2 miliony do března 2007). Proč asi? Důvod je prostý. A totiž připravit potenciální zákazníky na to, co je čeká. Oznámeny jsou dvě různé verze PS3, jedna s 20 GB pevným diskem a druhá s 60 GB pevným diskem (a s nějakými vlastnostmi navíc). Za první je cena stanovena na 500 dolarů, u druhé na 600 dolarů. Když uvážíme, že PS2 se v roce 2000 prodávala za 300 dolarů, tak současné ceny jsou dvojnásobné.

Teď si vezměte, že je tu množství nerozhodnutých hráčů, kteří touží po nové konzoli a Playstation 3 se najednou ocitla úplně mimo jejich finanční rozpočet. Protože to není jenom o hardwaru samotném. Taky si do ceny konzole musíte započítat tři nebo čtyři hry (a u těch rozhodně nezůstane). Pak se s cenou dostanete zase o dost dolarů nahoru. A nejen to - na trhu už je nějaký pátek výkonnostně srovnatelný přístroj Microsoftu (nyní za 400 USD) a ten s přehledem požadavky na next-gen konzoli splňuje. Co na takové námitky řekl šéf Sony Computer Entertainment, Ken Kutaragi? "Cena je možná až moc nízká - PS3 se nedá s ničím porovnat. Je pitomina porovnávat nějakou večeři v závodní kantýně s večeří ve špičkové restauraci. Přece když můžete mít úžasný zážitek, cena není problém".

Cenu PS3 zvedají hlavně dvě věci. Cell procesor, jehož jedinečné vlastnosti ale zatím žádná z avizovaných her nevyužívá. A pochopitelně Blu-Ray disk, jehož momentální praktická využitelnost rovněž osciluje kolem nuly. Když byla uvedena PS2 s DVD mechanikou, bylo už DVD zaběhnutým formátem, neboť první DVD přehrávače se objevily už v roce 1997, takže tu bylo spoustu obsahu, tisíce filmů, které mohly přilákat k nákupu PS2. U Blu-Ray se nic takového neočekává a ani očekávat nedá. Navíc v té době nemělo PS2 prakticky žádnou adekvátní konkurenci. Teď má. Xbox 360 dostal externí HD-DVD mechaniku...

Takže až potud pádné argumenty, které zpochybňují možný úspěch PS3. Ovšem pak jsou tu i opačné názory (včetně mého). A ten říká jednu zásadní věc, argument, který se vyrovná všem ostatním: Na Playstation vždycky byly ty nejlepší hry. To nikdo nemůže popřít. Ta konzole se neprosadila proto, že by byla levná. Ve své době levná nebyla. Ani se neprosadila proto, že by byla na trhu jako první. Natož díky tomu, že by měla ten nejlepší hardware. Ani omylem. Na to každý zapomíná. Ta konzole se prosadila prostě proto, že na ní byly dostupné vynikající hry. Myslím tím výborně hratelné hry. Což je u her poměrně podstatná vlastnost :) A co asi tak udělá člověk, hráč, který zná a hraje svoje oblíbené tituly na Playstation 2 a zkusí obdobné tituly na nějaké jiné konzoli? Nikdy nejspíš svou PS2 za nic nevymění. A na tu PS3 si prostě našetří. Stůj co stůj. Až bude mít konkurence Sony tolik dobrých her, aby to většinu Playstation fandů mohlo přesvědčit o nákupu jejich hardwaru, teprve potom je teoreticky možné, že bude Playstation 3 propadák. Jinak ne.

cappy

Nejnovější články