Nová technologie pro Oculus Rift dostane do virtuální reality i vaše ruce
zdroj: tisková zpráva

Nová technologie pro Oculus Rift dostane do virtuální reality i vaše ruce

12. 12. 2014 12:15 | Hardware | autor: Adam Homola |

Než vyjde finální verze Oculus Rift pro běžné uživatele, musí Oculus VR ujít ještě kus cesty. A velkým skokem vpřed pro Oculus i celé odvětví virtuální reality je nákup firmy Nimble VR, která pracuje na technologii snímání pohybu rukou a jeho přenášení do virtuální reality.

Nimble VR založili vznikla v roce 2012 a nejdříve začala experimentovat s barevnými rukavicemi. Následovalo sledování rukou bez rukavic, ale s pomocí několika kinectů zároveň. Posledním krokem byl vývoj vlastní kamery Nimble Sense a softwaru, který je šitý na míru rukám, což například Kinect není, byť zvládá sledovat ruce a do určité míry i prsty. Vtip Nimble Sense je v tom, že nejde o další velkou kameru, která vám bude ležet na televizi nebo pod ní.

Kamerka je natolik malá, že ji můžete bez problémů přidělat na brýle Oculus Rift, odkud sleduje vaše ruce a jejich pohyb přenáší akurátně do virtuálního světa. U her je aplikace podobné technologie jasná a znamená to, že nemusíte držet v ruce gamepad nebo myš a klávesnici a můžete se do hry vžít ještě víc - pokud bude daná hra pro ruce dobře navržená a nebude vyžadovat tradiční ovladač.

NimbleSenseWithHand_2 zdroj: tisková zpráva

Tvůrci z Nimble VR ale ukázali ještě jiná použití kamerky a technologie - například v autě, při nakupování, ve školství, při vaření apod. I to může být pro Facebook, který Oculus VR vlastní, zajímavé. Facebooku jde samozřejmě i o hry, ale firma se už několikrát nechala slyšet, že ji zajímá i neherní použití Oculus Riftu. A právě Nimble Sense jim k tomu může dopomoct měrou více než významnou.

Nimble VR přitom začínali podobně jako Oculus VR - na Kickstarteru. Jenže na rozdíl od Oculu svůj Kickstarter zrušili. Chtěli jen 62 500 dolarů a v době zrušení jim dalo už více jak tisíc přispěvovatelů 135 tisíc dolarů. Jenže do toho se ozvali zástupci Oculus VR, s vedením Nimble VR se dohodli a Kickstarter už tedy nebyl potřeba.

Vedle Nimble VR ale Oculus VR koupila i další firmy a s tím i technologie a talentované lidi. Druhým nákupem je společnost 13th Lab, která se specializuje na akurátní zpracování 3D modelů reálných věcí do virtuálního prostoru. Dle slov 13th Lab se tak mohou na Oculus Rift objevit "nové aplikace a zážitky, jako například možnost navštívit 1:1 model pyramid nebo Kolosea," jak se píše v oznámení o koupi.

Posledním přírůstkem do stále většího virtuálního impéria pod hlavičkou Facebooku není firma, ale Chris Bregler - odborník přes motion capture, který se v poslední době podílel například na filmech The Lone Ranger a Star Trek: Into Darkness

2c46590f5c7016e314a64f141df5feb6_large zdroj: tisková zpráva

Oculus VR jede vpřed jako parní mašina a díky relativně bezedné pokladnici Facebooku má prostředky na další rozšiřování firmy, nakupování, vývoj nových technologií a akvizici talentů. Pro Facebook jde o jeden z dlouhodobějších projektů, takže Zuckerberg a spol. nechtějí a nepotřebují vydat uspěchaný a nedopečený headset kvůli tlaku investorům.

Nejnovější články