Nintendo Switch je kombinace konzole a handheldu s procesorem NVIDIA Tegra - vyjde v březnu 2017
zdroj: Vlastní foto autora

Nintendo Switch je kombinace konzole a handheldu s procesorem NVIDIA Tegra - vyjde v březnu 2017

20. 10. 2016 16:49 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Nintendo Switch – tak zní finální název nové konzole od Nintenda, doposud známé pod pracovním označením NX. Jde o hybrid mezi konzolí a handheldem, který pohání speciální Tegra procesor od NVIDIA. S pomocí jednoduše odnímatelných Joy-Con ovladačů umožňuje Switch jak hraní na konzoli, kdy zařízení sedí v napájeném docku, tak následné ladné přepnutí do handheld módu. Mobilitu celého systému názorně předvádí video v článku, které klade důraz na prezentaci podpory third-party her (Skyrim, NBA 2K) a multiplayerový aspekt nového systému od Nintenda. Cenu Switch zatím společnost Nintendo neoznámila, konkrétní hardwarovou výbavu nového stroje také ne, protože specifikace nového Tegra procesoru neznáme. Do prodeje se Nintendo Switch dostane už v březnu příštího roku.

Nintendo Switch funguje ve dvou módech. Buď stroj sedí v docku, který je propojený s televizí, a s pomocí ovladače Switch Pro Controller hrajete jako na konzoli jako obvykle. Bez jakéhokoli přerušení nebo manuálního přepínání lze ale Pro ovladače odložit, vyjmout Switch z docku a rázem je ze stroje velký handheld, pravděpodobně se sedmipalcovou úhlopříčkou – ani tento údaj zatím není k dispozici.

V handheldovém módu má Switch několik dalších použití. Tablet/handheld lze položit na stůl nebo postavit na výsuvný stojánek, vyjmout z bočnic stroje dva Joy-Con ovladače a použít je jako gamepad či gamepady. Oba Joy-Con ovladače lze používat separátně, ale i spojené dohromady do podoby klasického gamepadu.

zdroj: Nintendo

Značná část záběrů videa prezentuje Nintendo Switch jako ideální stroj k provozování lokálního multiplayeru – ať už na jednom stroji/display, kdy třeba dva hráči ovládají dění s pomocí dvou částí Joy-Con ovladače, nebo na několika displejích vzájemně propojených Switch strojů.

Nintendo se funkce Nintendo Switch snaží prezentovat nejenom na svých titulech včetně chystané Zeldy, ale prezentuje i hry od třetích stran. Konkrétně třeba The Elder Scrolls V: Skyrim od Bethesdy nebo NBA 2K od 2K Games. Znamená to, že se Nintendo opět pokouší herním vydavatelům a vývojářům ukázat, že má smysl vytvářet a vydávat verze her i pro novou konzoli Switch. Nejenom Nintendo, ale všichni na celém totiž vidí, že na Wii nebo Wii U se zkrátka prodávají jenom hry od Nintenda, o nové hry od EA, Ubisoftu, Bethesdy a dalších vydavatelů by zde člověk ani nezakopl. Není o ně totiž ze strany majitelů Wii a Wii U zájem.

Je však dobré podotknout, že Nintendo se hry od zmíněných vydavatelů snaží na svou novou platformu dostat pokaždé před jejím spuštěním. Firma se o to snažila před launchem Wii, Wii U a nyní znovu. Uvidíme, jestli to vyjde. Záleží na výkonu Switch, záleží na složitosti vývoje či portování pro Switch z jiných platforem, záleží také na zájmu o jiné než Nintendo hry ze strany budoucích majitelů Switch.

NintendoSwitch_Partners zdroj: Vlastní foto autora

Na seznamu vývojářů a vydavatelů, kteří hodlají zpočátku Nintendo Switch podporovat, moc důležitějších jmen současné doby nechybí. Bethesda, Capcom, Electronic Arts, Codemasters, From Software, Konami, Sega, Starbreeze, Také 2, Square Enix, THQ Nordic, Telltale, Ubisoft, Warner Bros a další. Seznam je dlouhý a ukrývá se za ním celá řada populárních sérií.

Video předvedlo i několik prvků, které tisková zpráva nezmiňuje. Například výměnu kartridže či spíše paměťovky. Jestli jde o médium, na kterém se mají prodávat hry, nebo jde o úložný prostor, se dozvíme až později. Stejně jako další podstatné informace:

- Jak dlouho vydrží Switch na baterii
- Jaký výkon Switch nabízí, a jestli se liší podle právě užívaného módu (konzole, handheld)
- Jaká bude cena
- Jaké budou případné hardwarové konfigurace
- Jak bude fungovat online ekosystém konzole
- Jak snadné/obtížné bude pro Switch vyvíjet
- Jak bude podporovat licencovatelné enginy (Unreal, Unity apod.)
- Jak je stroj těžký v handheldovém režimu
- Jaké hry budou k dispozici při zahájení prodeje
- Ovlivní vydání Switch strategii Nintenda s handheldy
- Atd.

NintendoSwitch 1 zdroj: Vlastní foto autora

Další informace hodlá Nintendo zřejmě dávkovat v následujících týdnech nejpravděpodobněji na začátku roku 2017. Prezentovaný koncept vypadá přinejmenším zajímavě.

Nejnovější články