Žaloba Silicon Knights proti Epic Games míří před soud
zdroj: tisková zpráva

Žaloba Silicon Knights proti Epic Games míří před soud

31. 3. 2011 20:03 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Tahle kauza se táhne už od roku 2007, kdy Silicon Knights zažaloval Epic Games hned z několika důvodů: Epic Games (prý) nedodal plně funkční verzi Unreal Engine 3 technologie včas, poskytnutá verze UE3 nebyla plně funkční a poškodila prezentaci (a názor veřejnosti) Too Human na E3 2006, licenční poplatky za UE3 používal Epic k vývoji lepší verze tohoto enginu čistě pro účely Gears of War, kterou pak neposkytl ostatním firmám, čímž svůj titul zvýhodnil atd.

Jednoduše řečeno, dle Silicon Knights společnost Epic Games záměrně poškodila všechny firmy, které si v té době (2005, 2006) licencovaly Unreal Engine 3. Navíc prý Epic následně odmítal komunikovat a fakticky donutil Silicon Knights, aby si vytvořil vlastní modifikaci enginu pro Too Human.

Jak už to tak bývá, Epic zareagoval protižalobou s tím, že SK jen nechtěl platit licenční poplatky, úpravou UE3 technologie pro Too Human porušil autorská práva a vyzradil obchodní tajemství. Chvilku to i vypadalo, že Too Human nikdy nevyjde, ale nakonec se tak nestalo. A nyní po čtyřech letech se celá kauza rozbíhá znovu.

Píše se rok 2011 a soudce dal konečně souhlas k tomu, aby se žaloba přesunula před soudní tribunál. Drtivá většina bodů žaloby Silicon Knights sice byla zamítnuta, ale pár hlavních bodů soud uznal. Zůstala část, která hovoří o zpronevěře, nekalé soutěži, porušení smlouvy a porušení záruky ze strany Epic Games.

Soudce doslova říká: „Epic měl možný motiv podvést Silicon Knights a to tak, aby vstoupil do dohody o užití licence. Cílem mělo být financování vývoje vlastních her (Epicu) a úmyslné zpoždění práce SK a dalších konkurenčních subjektů ve věci této licence.“ Navíc dodal, že protižalobou Epic přímo potvrdil, že zároveň vyvíjel UE3 spolu s vlastní hrou, čímž neposkytl SK garantovaný servis. A jaké jsou reakce obou stran?

Epic mlčí, ale to není nic zvláštního, musí zareagovat konstruktivně a právně. Samozřejmě nebyl ještě usvědčen, soud teprve dal podnět k dalšímu vyšetřování, to je důležité! Nicméně Denis Dyack z SK konstatuje: „Když jsme poprvé přišli s žalobou, Epic tvrdil, že nemáme podklady. Nyní dva nezávislé soudní dvory uznaly pravý opak a zjevně relevantní podklady máme. Nicméně naším cílem je tvořit hry, ne trávit dlouhé dny u soudu. Chceme jen před soudem odhalit, co Epic provedl. Jsme si jisti, že porota uvidí skutečný motiv ze strany Epicu“.

Uvidíme tedy, jak kauza dopadne. Zda komerční neúspěch Too Human byl důsledkem problémů s vývojem hry, který byl nákladný a díky problémům s enginem uspěchaný, toť otázka. Ale pro Epic by dozajista šlo o tvrdou PR ránu, která by ublížila jejich pověsti.

 

Nejnovější články