Mojang čelí prapodivné žalobě za porušení patentu
zdroj: tisková zpráva

Mojang čelí prapodivné žalobě za porušení patentu

23. 7. 2012 16:25 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Je humorné, když zjistíte, čím se také někteří lidé, či firmy, mohou živit. Vezměte si...

Je humorné, když zjistíte, čím se také někteří lidé, či firmy, mohou živit. Vezměte si třeba takovou společnost Uniloc, jíž byste našli v Lucembursku (ale je původem australská). Ta shromažďuje nejrůznější patenty a následně se pokouší skrze legislativní cestu dostat z údajných narušitelů oněch patentů peníze. Nu a tentokrát přišla řada na Mojang a jeho Minecraft. Tedy pardon, na jeho Mindcraft. Mojang prý svou Android verzí Mindcraftu porušil patent #6,857,067.


Ano, Mindcraftu. Já za to nemohu, vyčítejte Unilocu, že vyplnil svou žalobu špatným jménem hry. Cituji: „Mojang přímo narušil jedno z našich patentových vlastnictví tím, že vytvořil, použil, nabídl k prodeji a nebo dovozu aplikace pro Android na mobilních telefonech, které vyžadují komunikaci se serverem, aby provedly kontrolu licence a zabránily neautorizovanému použití zmíněné aplikace, což se týká také, ale nejen, Mindcraftu“.

Takže ano, čtete správně, Uniloc si prý patentoval ověřování licence komunikací se serverem. Patent, který by měl toto obsahovat si firma zajistila v roce 2005 a prý pod něj spadá i software, který ověřuje licence na Androidu. Uniloc je, pokud mohu využít expresivnějšího výrazu, pijavicí v systému. Loni firma žalovala Activision, ASPYR, McAfee, Quark a Sony kvůli porušení patentu na registraci systému pro softwarovou registraci. V roce 2003 se také soudila s Microsoftem o 388 milionů dolarů, což se táhlo dlouhých šest let a skoro to dopadlo pro Uniloc dobře, dokud rozsudek soudce státu Rhode Island nezrušil.

Uniloc sází na jedno – že se firmy nebudou chtít sáhodlouze soudit a dojde k dohodě v mimosoudním vyrovnání. Vzhledem k velmi vágním formulacím zákonů v oblasti počítačového průmyslu (a často nulové informovanosti ze strany posuzujících stran) se navíc velmi snadno může stát, že právnická mašinerie rozjede kolečka do absurdních poloh a celý proces třeba i dospěje před soud – a to samozřejmě zvyšuje šance na mimosoudní vyrovnání nebo dokonce úspěšnou žalobu.

Mojang na sebe samozřejmě upozornil vysokými výdělky Minecraftu, protože Uniloc nikdy nejde po malých rybách. Od roku 1992, kdy byla založena v Austrálii, žalovala společnost neuvěřitelných 73 jiných firem. To, že se tenhle podivný byznys vyplácí dokazuje fakt, že přežila dodneška, jelikož 25 z těchto případů skončily mimosoudním vyrovnáním. Vidíte, není třeba pracovat, je třeba umět dobře žalovat.

Nicméně, u Mojangu prý nemáme čekat nějaké soudní vyrovnání. Markus „Notch“ Persson se vyjádřil v tom smyslu, že tudy tedy opravdu ne. „Naneštěstí pro ně nás žalují kvůli softwarovému patentu. Pokud budu muset, klidně utratím stohy peněz, abych zajistil, že oni nedostanou ani cent. Softwarové patenty jsou čiré zlo. Inovace uvnitř softwaru je v základu svobodná a neskutečnou rychlostí se rozvíjí. Patenty to jenom zpomalují“.

Uniloc sama sebe označuje za experta na počítačovou bezpečnost a specializuje se na duševní vlastnictví. Což je honosný způsob, jak zanalyzovat trh, skoupit až tisíce patentů najednou (většinou za pár babek od krachujících společností), a pak čekat a následně žalovat. A kasírovat. Pro tento druh „podnikání“ se dokonce ustálil výraz „patent troll“. Jak výstižné. Není to ale nic malého, za poslední rok patentoví trollové stáli obžalované strany jen v USA šílených 29 miliard dolarů. Mimochodem, stejná žaloba jako na Mojang byla podána na Electronic Arts, Gameloft, Square Enix nebo Madfinger Games...

Nejnovější články