Grand Theft Auto V láme prodejní rekordy
zdroj: tisková zpráva

Grand Theft Auto V láme prodejní rekordy

9. 10. 2013 13:51 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Asi nikoho nepřekvapí, že se Grand Theft Auto V komerčně vyšvihla mezi ty nejlepší z nejlepších a láme prodejní rekordy přes koleno. Dokonce se už hra stihla zapsat do Guinessovy knihy rekordů. Sedmkrát. Tedy ne přesně do knihy, ale do celkových údajů, které v rámci modernizace suplují vydávání jedné bichle.

Grand Theft Auto V se do sbírky rekordů zapsala už před vydáním v kategorii Nejsledovanější trailer na akční adventuru, což je to poněkud obskurní kategorie. Za nové rekordní prodeje mohou hlavně vysoké prodeje hry hned v den vydání. Rockstar uvádí, že se za prvních 24 hodin prodalo 11,21 milionů kopií, což představuje tržbu přes 800 milionů dolarů.

Díky tomu je nyní Grand Theft Auto V nejlépe prodávanou akční adventurou za první den. Jelikož jde o žánrové vymezení, moc významu bych této kategorii nepřičítal. Tím spíše, že další ocenění má „větší“ význam. GTA V je totiž nejlépe prodávaná hra za prvních 24 hodin. Proti tomuto údaji už nejde nic namítat. Nejlepší hra je prostě nejlepší hra. GTA V se navíc podařilo nejrychleji dosáhnout miliardové tržby - hit od Rockstaru na to potřeboval pouhé tři dny.

GTA V ale nedrží rekordy jen v kontextu her. Jde o nejrychleji vydělávající zábavní produkt v prvním dni prodejem a zábavní produkt, který vydělal v prvním dnu nejvíce peněz. Což znamená, že sem je zahrnuta i hudba a film. GTA V byl zásah do černého. Několikanásobný. Velkým kalibrem.

Jen ve Velké Británii GTA V zvedla meziroční prodeje her o 45 procent. Momentálně se odhaduje, že bylo prodáno 15 milionů kopií a očekává se, že roční prodeje budou někde kolem 25 milionů kopií. To si zaslouží uznalé pokývání hlavou. A teď šup, šup Rockstare, GTA Online potřebuje tvou akutní péči.

Nejnovější články