THQ zavírá šest studií a odkládá Red Faction Guerilla
zdroj: tisková zpráva

THQ zavírá šest studií a odkládá Red Faction Guerilla

6. 11. 2008 9:09 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Špatné finanční výsledky se podepisují pod velkým propouštěním a skoncováním se Stuntmanem či Juiced.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ekonomické zřetele vedly dnes jednoho z největších amerických vydavatelů k razantnímu kroku. V THQ zavírají hned šest svých interních studií a v dalších dvou (Rainbow Studios a Juice Games) dochází k zmenšení personálu o 17%, což znamená 250 výpovědí. Zavření se přitom týká Paradigm Entertainment, Mass Media, Helixe, Locomotive Games, Sandblast Games a Concrete Games + těmito studii vyvíjených her, které dosud nebyly oznámeny, takže přesný počet současně zrušených projektů není znám. Nicméně exekutiva THQ se vyjádřila, že se nyní soustředí více na kvalitu (vysokorozpočtové projekty) namísto kvantity, a také na převedení svých sérií online (Company of Heroes, WWE).

THQ i přesto stále zůstává 11 vývojářských studií. Z těch zrušených stojí za pozornost zejména Paradigm Ent., které po odkoupení od Atari vyrobilo pro THQ jen Stuntman: Ignition, který z jejich posledních počinů dopadl stran hodnocení nejlépe, nicméně na trhu se mu přes agresivní reklamní kampaň THQ příliš nevedlo. Což firmu přivedlo k rozhodnutí definitivně odstřihnout tuto značku ze svého portfolia. Zdá se, že podobně dopadnou také závody Juiced, ani jejichž druhému dílu se prodejnostně příliš nedařilo.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Nedosti na tom se finálně ruší PS3 verze Frontlines: Fuel of War (žádná velká škoda) a PS2 verze Destroy All Humans: Big Willy Unleashed, kterýžto titul ovšem z dostupných hodnocení na Wii slibuje být slušným propadákem. Zároveň dochází k odkladu vydání akcí Red Faction Guerilla (z března na duben-červen 2009) a Darksiders: Wrath of War (z března na červenec-září 2009).

S tímhle vším souvisí aktuálně vydaná zpráva o hospodaření za kvartál končící 30. září, která pro THQ není ale vůbec příznivá. Enormně vysoké ztráty - přes 115 milionů amerických dolarů, oproti 7 milionům za stejné období z minulého roku, a o cca 30% nižší prodeje naznačují, že jakkoliv se hernímu průmyslu v zámoří extrémně daří, ne všichni si z tohoto koláče ukousli stejně sladký a velký kus.

Obrázek zdroj: tisková zpráva V případě THQ se komerčně dařilo aspoň projektům jako WWE SmackDown vs. RAW 2008, MX vs. ATV Untamed a De Blob, jež překročily původní očekávání. Pročež je tu dobrozdání, že se THQ budou více angažovat mezi "bojovkami", kam řadí právě sérii WWE a také UFC (Ultimate Fighting Championship). Jejich nejnovější produkt - Saints Row 2 - má za první dva týdny na kontě dva miliony prodaných kusů, což je rozhodně také úspěch (PC verze v lednu). I proto se už plánuje Saints Row 3, které má být výrazně odlišnější hrou, jakkoliv stále v intencích GTA žánru.

zdroj: GameSpot, Gamasutra

mart

Nejnovější články