Systém kurátorů na Steamu se potýká s první vlnou problémových uživatelů
zdroj: tisková zpráva

Systém kurátorů na Steamu se potýká s první vlnou problémových uživatelů

24. 9. 2014 18:43 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Co se stane, když svěříte tvůrčí nástroj do rukou široké veřejnosti? I když jej většina využije smysluplně, vždy se najdou tací, co se na něm snaží buď vydělat, nebo alespoň všem ostatním znepříjemnit jeho využívání. Podobné problémy se nevyhnuly ani novému systému kurátorů na Steamu, který funguje od včerejšího dne společně s celou řadou dalších úprav a novinek.

V rámci systému kurátorů si může kdokoliv založit skupinu, která se věnuje libovolnému žánru či stylu hraní. Každý uživatel Steamu si pak určité skupiny může vyfiltrovat podle toho, co doporučují za hry. Nejde ale jen o skupiny, mezi kurátory se mohou objevit třeba redakce herních webů, známí youtubeři, prostě kdokoliv.

Někteří uživatelé však vzali celý systém z jiného konce. Kupříkladu se začaly objevovat skupiny, které sloužily jako reklamní prostor pro stránky přeprodávající klíče na hry, případně rovnou inzerovaly nižší ceny jednotlivých her než byly na Steamu s linkem, kde si je koupit. Jiné skupiny byly urážlivé, vulgární nebo prostě trollovaly.

Je ale třeba říci, že po nahlášení se Valve snaží inkriminované skupiny a kurátory likvidovat a udržovat službu ve správném kursu. Tedy jako komunitní nástroj, který umožní lepší orientaci v rozsáhlé herní nabídce.

Můžeme jen doufat, že se, podobně jako v mnoha podobných případech, komunita sama od sebe pročistí. Ne třeba dokonale a bez chybek, ale snad bude většina uživatelů používat systém kurátorů jak má a vytvoří tím majoritu, díky níž bude celý nápad fungovat.

Nejnovější články