Research and Development
Původně jsem se tu chtěl vášnivě rozepsat o singleplayerové modifikaci Mistake Of Pythagoras. Je to dobrodružství pro labužníky, kteří prahnou po podivných a mysteriózních věcech. Tady je nasytí bizarními poletující mlýnky na maso, puzzle ve snovém světě i chlad a děs přinášející scenérie. Tahle modifikace vyšla před šesti lety, a přestože mě od té doby prošly hlavou stovky dalších, na tuhle nikdy nezapomenu. Bohužel dnes je po updatech HL2 už nehratelná a autor nemá čas ji předělat do aktuálnější verze. Věčná škoda.
Dobrá tedy, musím najít jiný dobrý mod, o kterém má cenu se tady mohutně rozepsat. Jaký by to měl být? Možná na mě někdo z vás vyštěkne slovo Minerva. Rozhodně nebudu popírat výjimečné kvality téhle trilogie od Adama Fostera. Jenomže takto byste na mě mohli ňafat celé odpoledne, každý má nějaký dobrý kousek v rukávu. Dost! A ticho!
zdroj: Archiv
Zde máte Research and Development, modifikaci, kde si nepohladíte samopal ani žádnou jinou zbraň, tedy pokud za ni nepovažujete gravity gun. Autor se pokusil udělat z Half-Life čistou puzzle hru, kde sice nepřátele občas ničíte, ale hlavně se snažíte využívat prostředí, fyziky i předmětů k dalšímu postupu. Budu asi hodně drzý, když Research and Development přirovnám k Portalu, ale nemohu si pomoci. Ten pocit z řešení puzzlů a radost z nich je hodně podobná, jen to všechno děláte jinak, jinými věcmi a v jiném prostředí.
Podobná je i obtížnost, tak akorát nastavená, že vás první zamyšlení nad řešením problému vyděsí, ale pak se ťuknete do čela, jak je primitivní. Research and Development zkrátka sežerete i s navijákem a po dohrání (závěr je famózní, zejména to vozítko…) vám bude líto, že to končí. Vezměte kapesník a řvěte, nikde jsem totiž nenašel informaci, že by autor módu Marcello Bortolino pracoval na něčem novém. Pokud najdete pozitivnější zprávu, šoupněte ji do diskuze.
Zlatý mulťák
Minule jsme tady měli trojici singleplayer modifikací, teď přišel čas na multiplayerové masíčko. Těch dobrých, které by stály za zmínku, je samozřejmě více než tři a jistě se k nim ještě časem dostanu, ale vybraná trojice je něco, co se výrazně odlišuje, vyniká kvalitou i tématem.
Portal 2 – Colours (stáhnout zde): Když multiplayer, tak něco populárního. Například kooperativní mapy pro Portal 2. Předpokládám, že bezplatné oficiální DLC Peer Review máte dávno za sebou a jste-li stále kooperativně naladěni, zkuste čtyři mapy z balíku nazvaného Colours. Zahrál jsem si je a byl to vynikající zážitek, spousta emocí, stresu, nadšení i pohrdání. První dvě mapy byly výborné, tak akorát těžké, že si s nimi člověk navodí hřejivý pocit ze své nekonečné inteligence a bystrosti.
Jenomže třetí mapa mu už srazí nejen hřebínek, ale komplet celou palici. Přiznám se, že trojku jsme s parťákem nedojeli a po proudu sprostých slov skočili rovnou na čtyřku, která už byla znatelně zábavnější a hlavně pro nás řešitelná. V každém případě, bez ohledu na mou osobní prohru, je tohle vydařený balík map, který byste neměli minout. Třeba jen kvůli tomu, že mě to natřete. (PS: dnes v noci na to jdeme znovu a trojku pokoříme!)
Company of Heroes - Eastern Front (stáhnout zde): Nevím proč to Relic Entertainment neudělali sami. Přehození stále populární strategie Company of Heroes na východní frontu by přece bylo jasně úspěšné. Smůla, modeři se o to už postarali a to dokonale - modifikace Eastern Front nečpí amatéřinou. Sice nemá singl kampaň jako profi datadisky a je koncentrovaná především na multiplayer, ale zato se povedla. Přináší prvky hratelnosti, které vás nenechají na pochybu, že tohle je boj v Rusku.
Když pominu libové modely ruské techniky, je tady například velmi levná pěchota, Němcům zahrají obávané Stalinovi varhany, vzduchem létají molotovovy koktejly a na pěšáky řve ruský komisař. Jistě se vám zalíbí i několik speciálních doktrín i kompletně nové ozvučení. A pokud nemáte chuť hrát online, dáte si skirmish proti AI, které vám bez zaváhání nakope zadek. Autoři se totiž pošťourali v jeho myšlenkových pochodech a minimálně při prvních bitvách si s ním pěkně užijete.
Battlefield 2142 - First Strike (stáhnout zde): Když se řekne Battlefield, máte asi plnou hlavu dílu s označením tři. Zkuste si od něj chvilku odpočinout a nevztekat se nad hardwarovou náročností. Sáhněte do šuplíku, kde se vám válí krabička s futuristickou odnoží Battlefield 2142. A pokud je hned vedle položené DVD s filmem z řady Star Wars, budete mít ještě více důvodů si zahrát modifikaci First Strike. Ta totálně mění původní hru na téma Hvězdných válek a to se všemi náležitostmi, včetně nových a nutno dodat povedených map, zbraní, vojáků i vozítek. Ale je tady ještě jedna výhoda.
Nešvarem multiplayerových modifikací je skutečnost, že pokud nejsou opravdu něčím exklusivní, servery zaniknou a nikdo je nehraje. Zrovna nedávno jsem si nainstaloval třeba originální mix strategie a akce Overwatch, tak rád bych to hrál, ale servery byly prázdné. Dokonce i slavná Dystopia, oficiálně podporovaná Steamem, živoří s jedním aktivním serverem. To ale není případ First Strike, jenž pulzuje bojem na planetách i ve vesmíru. Dokonce se lze účastnit kampaně. K hraní First Strike by se vám možná hodila i tato luxusní modifikace casu počítače.
O modech telegraficky
-počty modifikací hororové Amnesia: The Dark Descent se rapidně navyšují, třeba White Night stojí za hřích. Pokud máte rádi módy pro Amnesia, přihlaste se v diskuzi. Třeba na příště připravíme rozsáhlejší téma
- máte-li prochozenou poušť ve Fallout New Vegas, můžete se vydat do dalšího světa. Angel Park 2 je zajímavý projekt, jenž se bude postupně rozrůstat a doplňovat o potvory, místa i zbraně