Nvidia vyvrací konspirační teorie o (ne)přistání Apollo 11 na Měsíci s pomocí nového grafického čipu
zdroj: tisková zpráva

Nvidia vyvrací konspirační teorie o (ne)přistání Apollo 11 na Měsíci s pomocí nového grafického čipu

22. 9. 2014 19:01 | Téma | autor: Petr Poláček |

Přistání Apollo 11 na Měsíci v roce 1969 je pralátka všech konspiračních teoretiků, kterou se učí na konspirační základce. Argumenty proti (byl to „fejk“) i pro (skutečně proběhlo) jsou sedřené až na kost, ale světe div se, pořád nás (lidstvo) baví o tom diskutovat. Posledním článkem v řetězů důkazů ze strany věřících je demo Nvidie, která se rozhodla demonstrovat nové vlastnosti svých grafických karet Geforce GTX 970 a GeForce GTX 980 (zejména čipu Maxwell) právě na rekonstrukci přistání na Měsíci. A jde o experiment nejenom zajímavý, ale zejména přínosný.

Nevěřící Tomášové staví svou teorii o tom, že na Měsíci Američané s Apollo 11 nebyli, na několika argumentech. Shrnuje je i nudně stručný český záznam na Wiki a jeden z nich praví: proč je Buzz Aldrin na známé fotce osvětlený, když by měl být schovaný ve stínu lunárního modulu.

Konspirátoři tvrdí, že osvětlený je ze světla, které společně s foťákem drží Neil Armstrong. A protože s sebou astronauti žádné osvětlení oficiálně neměli, musela být scéna pořízená ve studiu někde na Zemi. Vysvětlení zní uvěřitelně, proto také 6 % Američanů v roce 1999 věřilo, že k přistání na Měsíci v roce 1969 vážně nedošlo.

Inženýři a grafici Nvidie se však rozhodli scénu rekonstruovat s použitím všech možných dostupných dat, aby celý problém jednou a navždy rozsekli (což se nepovede, konspiračního teoretika ničím nepřesvědčíš). A výsledek? Nvidia přišla (no, spíš potvrdila, co celé roky oficiálně říká NASA) na to, že Aldrin mohl být osvětlený, přestože se nacházel ve stínu. Světelným zdrojem byl oblek Neila Armstronga, který jej fotil. Vtipné je, že před Nvidií se ještě nikdo nepokusil pravost snímku touto metodou prokázat, zatímco třeba pokusů dokázat, že přistání byl podvrh s pomocí jiných technologií, už tu bylo několik (vědec David Groves k tomu použil Ray-Tracing).

Jednou z nových vymožeností čipu Maxwell v grafických kartách Geforce GTX 970 a GeForce GTX 980 je efekt globálního osvětlení, které třeba filmaři při renderování scén využívají skoro dekádu, jenže oni nepotřebují, aby se jim scény renderovaly v reálném čase. Na úrovni spotřebního produktu (běžně dostupné grafické karty) to umí až nové grafiky od Nvidie.

Globální osvětlení znamená, že světlo neplyne pouze od zdroje (žárovka, slunce, hvězdy apod.) na cíl, ale odráží se, stejně jako v reálu, od všech povrchů a může sekundárně osvětlit i objekty, co jsou jinak ve stínu, nebo minimálně nestojí světlu v cestě přímo. Další dovedností čipu Maxwell je osvětlení založené na fyzikálních vlastnostech materiálů, od kterých se odráží.

Nové karty od Nvidie umí množství odráženého světla v závislosti na druhu materiálu propočítat tak, aby výsledek odpovídal realitě. Doposud vývojáři tyto hodnoty jenom odhadovali, respektive je nastavovali tak, aby výsledek vypadal v první řadě hezky, ne reálně.

Inženýři z Nvidie tedy rekonstruovali scénu přistání na Měsíci a snažili se každou maličkost napodobit dle skutečnosti – od povrchu měsíce přes polohu a intenzitu slunečního záření až po vlastnosti materiálů, z nich se skládá lunární vozík, měsíční prach nebo obleky astronautů. A když tohle všechno udělali a spustili simulaci, zjistili, že oblek Neila Armstronga se proměnil v žárovku. Odrážel světlo tak intenzivně, že mohl osvítit z modulu vylézajícího Aldrina, který by jinak v podstatě nebyl vidět.

Konspirační teoretiky a pravidelné čtenáře protiproudu samozřejmě nepřesvědčí žádná názorná ukázka, protože si na podporu argumentů klidně ohnou i platné fyzikální jevy, ale na tom nezáleží. Ze strany Nvidie samozřejmě jde o marketing, co si budeme nalhávat. Ale přesně tento styl marketingu a snahy dát lidem vědět o nové grafické kartě, mě baví, protože nejde o nekonečné opakování mantry „kup si to, kup si to, kup si to.“ Nekoupím, mám relativně novou grafiku od AMD. Ale stejně jsem se na to rád podíval. Nvidia navíc hodlá demo v dohledné době zveřejnit, aby si majitelé nových grafických karet s čipem Maxwell mohli své přistání na Měsíci zrekonstruovat sami.

Nejnovější články