Autor: Agile Publikováno: 29.června 2004 |
![]() ![]() ![]() Už z dálky byl vidět velký plakát s logem festivalu visící nad vchodem, který mě ujistil o tom, že jsem se dostavil ve správném termínu na to správné místo. I když bylo něco kolem půl desáté, což je pro počítačové hráče poměrně brzká hodina, postávalo před pavilonem, kde se vše konalo, hned několik hráčů. Ti si zde dopřávali zaslouženou ranní cigaretku nebo si prostě jen pročišťovali hlavy. Ve foyer u vstupu, kde byly kasy a informační pult, se nacházela přibližně dvacítka počítačů, na které si mohli za vcelku přijatelných 29 Kč za hodinu dosytosti zahrát všichni „normální“ návštěvníci. Pro hráče a účastníky kvalifikace WCG nebo MČR byla totiž vyhrazena Tourney Arena, která se nacházela o poschodí výše. Velká očekávání a první problémy Bohužel první problémy na sebe nenechaly dlouho čekat. Abych byl vůbec dovnitř vpuštěn, bylo třeba se akreditovat. Ani bych to nečekal a přestože byl pátek ráno, pořadatelům došly visačky označující zástupce z tisku. Zavděk jsem vzal alespoň slušivým červeným náramkem, jímž se jinak vybavovali hráči s tím, že si mám sehnat Moona (Viktora Wanliho, ředitele pořádající firmy e-Sport Entertainment, pozn. autora) a celou věc dořešit s ním. To jsem udělal a byl jsem opět odkázán zpátky s tím, že to není možné, neboť se prý nové visačky před chvílí dotiskovaly. Několikrát jsem tedy korzoval mezi informačním pultíkem a jím, až se mi povedlo cár papíru, který mě opravňoval ke vstupu na místa, jež byla obyčejným návštěvníkům zapovězena, vyhádat. No dobře, říkal jsem si, nic není bez chyb a tohle se dá ještě prominout. Jenže to jsem ještě netušil, že to byla jen kapka v moři. Další rozčarování přišlo záhy, když jsem nakoukl do BYOC Arény (Bring Your Own Computer - Přines si svůj počítač), kde kromě opuštěného a nikým nenavštěvovaného stánku doprovodné akce nazvané „Dědečku, babičko, nebojte se Internetu!“, byl tak nanejvýš tucet hráčů se svými dovezenými počítači. Oproti očekávání (dle předchozích informací jich tu mělo být 400!) to bylo asi nejenom pro mě hodně velké zklamání. Pořadatelé se všem hráčům v BYOC aréně zpětně omluvili a nabízí jim alespoň vrácení vstupného (200 Kč). ![]() ![]() ![]() V prvním poschodí se pak nacházely prostory skvící se honosnými názvy jako Tourney Arena a Spectator Arena. Do Tourney Areny byly vpouštěni pouze registrovaní hráči, navíc pouze ti, kteří měli v danou dobu hrát, takže byly slyšet hlasy z řad hráčů, že se před svými zápasy nemohli pořádně rozehrát a připravit. Ostraha byla sice nekompromisní a nikoho za kovové hrazení k hráčům nepouštěla, avšak zvláště večer pozbývala významu, jelikož vyhazovač odešel domů kolem 19:00, byť pro veřejnost se vše uzavíralo až okolo hodiny 21. Spectator Arena byla určena hlavně pro veřejnost a pro ty, co měli zájem sledovat probíhající zápasy. Alespoň taková byla dle mého názoru původní myšlenka organizátorů, ale díky neustálým technickým problémům (potíže se Steamem, se zvukem atp.) vše dopadalo poněkud jinak. K dispozici tu byla dvě promítací plátna, na něž se sice občas promítaly nějaké ty zápasy (ty komentované by se daly spočítat na prstech jedné ruky), ale k tomu docházelo skutečně hodně sporadicky a většinou jste byli nuceni koukat se na stále se opakující progamingová videa (v tom lepším případě) nebo na logo WCG (v případě horším). Alespoň o nějakou zábavu se tak postarali hráči stolních her (Magic, Warhammer, Osadníci z Katanu, Mech Warrior atd.), takže pokud jste se nudili, mohli jste si s nimi zahrát. Co mi ale chybělo nejvíce, byla ta správná herní atmosféra. Poloprázdné obří prostory s minimem lidí a nudou visící ve vzduchu velký dojem bohužel neudělají. Prezentace domácích vývojářů Největším lákadlem pátečního odpoledne (alespoň pro mě) byly prezentace vývojářů a jejich připravovaných či hotových her, některé z nich dokonce exkluzivní. Bláhově jsem očekával, že se na akci sjedou nějací zástupci z celkem devíti ohlášených týmů a budou mít k dispozici PC, na němž budou svůj projekt návštěvníkům prezentovat, nicméně v pátek dorazili pouze pánové z Altaru, Pterodonu a Cauldornu. Navíc vše probíhalo poněkud jinak, než jsem si představoval. Připravované hry byly totiž prezentovány na velkém promítacím plátně za minimálního zájmu publika (10 - 15 lidí), i když třeba Altaři si pro všechny připravili světovou premiéru in-game záběrů ze svého připravovaného RPG Vision. Očividně to však spoustu jedinců neinteresovalo, proto se věnovali jiné činnosti... Opravdu škoda. ![]() ![]() ![]() uprostřed je fotka z prezentace nové české hry Hope: Cradle of Time Nejmarkantnější chybou celého ICGE byla organizace. Oproti loňskému ročníku konaném v Brně nebo třeba InvexCupu tuto stránku věci pořadatelé absolutně nezvládli. Všude vládl menší chaos, nikde nebyl žádný časový harmonogram a samotní hráči nevěděli, kdy jim začínají zápasy. Přesné časy byly sice známy již notně dlouhou dobu předtím, než akce vypukla, ale právě kvůli nejrůznějším problémům vznikaly skluzy, posuny nebo prostoje. Ty zapříčinily třeba to, že někteří museli čekat 10 i více hodin na odehrání jednoho zápasu, na který přišli domněle včas. Výjimkou nebylo ani dohrávání některých důležitých utkání nebo dokonce finále WCG ve 2 hodiny ráno. A o tom, jak složité bylo zjistit výsledky sehraných zápasů, ani nemluvě. Slibován byl rovněž bohatý doprovodný program v čele s prvním ročníkem Metan Hip Hop Fest, který se měl konat hned ve vedlejším pavilonu. K němu sice došlo, ale probíhal na míle daleko od výstaviště (tento fakt byl předem znám, ale nikdo se to neobtěžoval na oficiálním webu opravit a je to tam uvedeno dodnes). Podobný osud postihl i turnaj základních a středních škol ve hře Worms Blast, kdy se na místo dostavila pouze jediná učitelka se dvěma žáky (!), takže byl celý turnaj pro nezájem zrušen a ceny si tak rozebrali dva zmiňovaní školáci. Já osobně se těšil na přítomnost konzole Xbox a fun turnaje v multiplayeru hry Halo, ale podle pořadatelů je společnost AT Computers, která je měla zajistit, všechny mezitím vyprodala. Ohlasy hráčů ![]() ![]() ![]() spoustu dalších fotek z akce najdete zde a zde (thx Coyote) Ožehavou otázkou byla dozajista návštěvnost této akce. Podle původních prognóz v tiskových zprávách mělo na ostravské výstaviště přijít nějakých 15 tisíc návštěvníků, což je sice hezké číslo, ale dosaženo ho nebylo ani zdaleka. Ostatně jen samotných hráčů sem mělo přijet více jak 1400, avšak skutečnost byla hodně odlišná. Nemám bohužel zatím k dispozici nějaká přesná čísla, nicméně co jsem stačil zjistit, více jak 2000 lidí (maximálně pár stovek denně) tu celkově nebylo. V tomto ohledu tedy pro pořadatele asi velké zklamání. Jen pro představu uvedu, že na minulý ročník, který se konal v brněnském BobyCentru, se dostavilo na 3500 diváků, takže v tomto ohledu je to pěkné fiasko, vezmeme-li v potaz, že celá ostravská akce měla být mnohonásobně větší a že se v ní utopilo asi i více peněz. Celkově jsem na ICGE strávil jako nezaujatý návštěvník 3 dny a poměrně hodně jsem se nudil. Netuším, co způsobilo tak malou diváckou návštěvnost, přestože byla celá akce mediálními partnery předem notně propagována a vyzdvihována. Snad za to může samotné místo, kde se celé ICGE konalo, protože asi málokomu z Čech se chce jezdit přes celou republiku. Jestliže by se tato akce konala v Praze nebo Brně (například jako součást Invexu apod.), dá se logicky usuzovat, že zájem o ni by byl větší. Obyčejné laické veřejnosti tato akce zhola nic nedala a kdo zaplatil 40 Kč vstupného, jakoby vyhodil peníze z okna. ![]() Související články: Malé bilancování - reakce pořadatelů, Ohlasy účastníků ve fóru Linky: Oficiální homepage festivalu Reportáže z podobných akcí: Invex 2003, PG Challenge Summer 2003, GameFest 2003, Invex 2002 |
Agile | |
autorovi je 18 let, nejraději hraje akční hry a RPGčka, občas si odpočine u nějaké příjemné adventury a ulítává na sci-fi a cyberpunku. |