Sensible Soccer 2006 - dojmy z dema
zdroj: tisková zpráva

Sensible Soccer 2006 - dojmy z dema

8. 6. 2006 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Když se dva perou, třetí se směje. Možná, že tohle heslo bude platit i na virtuální fotbalové scéně, kam přichází staronový zápasník – sympatický Sensible Soccer, který sází na úplně jiné zbraně než licence či next-gen grafiku.

Autor: Jiří Sládek
Publikováno: 8.června 2006
První české dojmy zdroj: tisková zpráva Verze hry: anglické demo
Doba hraní: pár dnů


Obrázek zdroj: tisková zpráva Koho volíš, Losnu nebo Mažňáka? Tahle klasická otázka z dobrodružství Rychlých šípů Jaroslava Foglara, skautského to spisovatele, v jehož knihách se neobjevila snad ani jedna ženská postava, získává ve světě počítačové zábavy novou podobu. Tak tedy: Volíš FIFA Football nebo Pro Evolution Soccer? Odpověď není jednoduchá. Navíc se už velmi brzy mezi dva vážně se tvářící fotbálky vklíní tak trochu s nadhledem pojatý bráška, sázející na ryzí zábavu. Sensible Soccer je pro mladší hráče možná naprosto novým titulem, ale ostřílení matadoři herní scény dobře ví, že „Senzibl“ patří do síně slávy počítačových sportů, po bok série Kick-off a dalších titulů. Jelikož autoři novodobé reinkarnace hry, na níž se podílel i tvůrce originálu Jon Hare, nedávno uvolnili demo, můžeme si zrekapitulovat první dojmy.

 Bez licence, ale s nadhledem
Hratelná ukázka nabízí zápas Anglie s Argentinou a už z prvního mače je jasné, že chlapci z vývojářského studia Kuju ani vydavatelé Codemasters si nelámali hlavu s licencemi. I když se ale hráči jmény jen podobají skutečným fotbalistům (Owan, Crespi...), je dost možné, že po vydání plné verze se někteří fanoušci pustí do předělávání soupisek a výsledkem budou neoficiální, ale reálné týmy. To vlastně ale vůbec není důležité. Hlavní je v dnešní době značně neotřelé fotbalové pojetí. I když se jedná o trojrozměrnou grafiku, fotbal v mnohém připomíná stařičký 2D titul stejného jména.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Kamera je hodně vysoko nad hřištěm a pajďuláci jsou tím pádem dost titěrní, což je ovšem skvělé pro kombinační hru. Ovládání je jednoduché – kromě směrových šipek jde o čtyři další klávesy. Ale stačí to! Od dědečka Senzibla, ve kterém bylo možné jen nahrávat a střílet, přibyla ještě funkce pro sprint a pro přepnutí na gólmana. Poslední jmenovaný ovládací prvek jsem ovšem příliš často nevyužil, brankář řízený umělou inteligencí totiž plní svoji roli docela dobře. To naopak sprint využijete stejně často, jako ve FIFA či PES, možná i častěji. Hráči se po něm ovšem postupně unaví.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva  Útočíme i bráníme
Zápas je hodně svižný, ale zároveň, jak už bylo zmíněno, je možné hrát docela kombinačně. Skvělé je (a pamětníci to dobře znají!), že lze falšovat střely. Což je docela potřeba, protože jinak hráč střílí tam, kam kouká či jakým směrem běží – čili žádné automatické směrování střely na bránu. Možná, že střela ani není to pravé slovo; jde prostě o ránu vzduchem, kterou sice často použijete pro ohrožení branky soupeře (při nešikovnosti i pro ohrožení vlastní svatyně), ale zrovna tak pomocí ní můžete poslat útočníka dlouhým pasem na zteč či centrovat do vápna po úniku po křídle.

Samozřejmě, že nejen atakem je fotbalista živ. Musíte i bránit, což můžete klasicky tělem, čili zablokováním cesty soupeři, nebo o něco riskantnějším skluzem, který při špatném načasování může skončit žlutým či červeným obdélníkem v ruce rozhodčího. Zrovna tak ovšem skluz můžete použít i při útočení, třeba když vám uniká nahrávka v malém vápně, můžete se sklouznout a špičkou se pokusit loptu doklepnout do brány. A nechybí samozřejmě ani možnost hlavičkovat. Umělá inteligence není úplně zlá, i když v ukázkovém zápase dělá počítač zbytečné chyby – zvláště při nerazantním řešení obranných situací ve vlastním pokutovém území. V demu nešla nastavit obtížnost a bohužel to nebude možné učinit ani v plné verzi.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry naleznete v sekci screenshotů

 Veskrze dobrý dojem
Graficky je Sensible Soccer velice úsporný, ale v tomto titulu se jedná spíše o záměr než o nešikovnost designérů a grafiků. Fotbal je tu značně odlehčený, a tomu odpovídají i karikované postavičky hráčů – však se na kreslené chasníky s obrovskými hlavami sami mrkněte na okolních screenshotech. Nepříjemné může být, že kamera občas dost rychle cuká, zvláště při prudké nahrávce či střele. Na přehlednosti nepřidává ani ukazatel směru pohybu hráče, který lze naštěstí vypnout.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva V plné hře, vycházející v zahraničí už zítra, by mělo být nepřeberně herních možností (350 světových týmů, různé turnaje, multiplayer až pro čtyři hráče...), ale ty necháme recenzentovi. Nejdůležitější je závěr z vydaného dema – vypadá to prostě na chytlavý fotbal, který zvlášť při pařbě s kamarády může nabídnout bezva srandu a zábavu.

Stáhněte si: Demo, Videa...

Související články: Novinky...

Jiří Sládek
autorovi je 29 let, věnuje se marketingovým konzultacím, mediální komunikaci, přípravě GameStaru v časopise PC World a psaní do dalších médií; preferuje RPG, strategie, taktické hry a vesmírné obchodní simulátory (divná kombinace, že? :-)



 
 
Jiří Sládek

Nejnovější články