Staromilské RPG Lords of Xulima potěší fanoušky žánru
zdroj: tisková zpráva

Staromilské RPG Lords of Xulima potěší fanoušky žánru

26. 11. 2014 14:17 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Klasická, dá se říci retro, RPG nejsou mrtvá. Nejen díky crowdfundingu, ale díky nezávislé scéně obecně, čehož důkazem budiž Lords of Xulima. Projekt, který prošel early access fází se zcela zjevně inspiruje u starých tahových RPG s otevřeným světem, ale zároveň se nebojí přehodit některá pravidla žánru, jako třeba izometrický pohled při pohybu na mapě a přepnutí se do taktického tahového souboje viděného z pohledu očí vaší party.

Zápletka není nic strhujícího, jako poslové bohů jdete prozkoumat tajemný kontinent, na němž bohové kdysi žili. Zápletka hýří klasickými generickými fantasy termíny jako Rodinia, Xulnari apod. Ale právě tento typ her může fungovat bez nějakého propracovaného příběhu a stačí elementární archetypy doplněné sem nějakým tím příběhovým zvratem, aby člověk neměl pocit, že od začátku ví, jak to dopadne.

Podobná RPG dokáží suplovat tyto slabiny právě samotným „dobrodružením,“ tedy lezením po světě, mlácením potvor, vylepšováním postav, kupováním lepší výbavy apod. Co se týče postav, k dispozici je deset povolání a více než stovka skillů, do nichž budete lít své cenné zkušenostní body. Bližší popis povolání a herních mechanik můžete najít na oficiálních stránkách.

Hru si můžete pořídit na Steamu a klidně se i poradit s hráči, kterým se už dostala do ruky (ostrá verze vyšla 14. listopadu). Prozatím to vypadá, že reakce jsou veskrze pozitivní a milovníci starých RPG a dungeonů by v Lords of Xulima mohli najít zábavu na pár desítek hodin.

zdroj: Vlastní

Nejnovější články