Jane Jensen chystá remake Gabriel Knight s novou grafikou a dabingem
zdroj: tisková zpráva

Jane Jensen chystá remake Gabriel Knight s novou grafikou a dabingem

8. 10. 2013 19:35 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Jane Jensen se jako scénáristka a vývojářka podílela na několika kvalitních adventurách, ale do smrti smrťoucí budou tuhle dámu fanoušci adventur velebit za Gabriel Knight trilogii. A za první díl zvlášť, protože dodnes vězí v srdcích celé generace hráčů jako to nejlepší, co kdy v adventurách vzniklo. Nechce se ani věřit, že od vydání Gabriel Knight: Sins of the Fathers uplyne v prosinci už 20 let, ale musím se s tím smířit a přijmout to jako fakt.

Stejně jako se musím vyrovnat s tím, že se Jane Jensen a Robert Holmes rozhodli už před časem předělat své ikonické dílo do nové podoby, která se předvede na PC, Mac, Androidu a iPadu v polovině roku pod názvem Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary. Na jednu stranu je to příjemná zpráva, která však má i své stinné stránky!

Na remaku prvního Gabriel Knighta pracuje Jane Jensen se studiem Phoenix Online (vynikající série Cognition a King's Questem inspirovaný The Silver Lining) už přes rok. Očekávat od remaku můžete původní příběh, postavy (Gabriel, Grace, Mosely a další) i puzzly (s trochou nového obsahu navíc), což je fajn. Bojím se však anoncovaného přechodu od pixelart grafiky k 3D zpracování ve vysokém rozlišení. Může to dopadnout dobře, může to dopadnout průměrně i strašně, ale nic to nezmění na faktu, že notná část kouzla původní hry tkví i ve zpracování.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Strach mám ovšem jen o nový vzhled a dabing postav, protože hudbu má v rukách spoluautor původního doprovodu Robert Holmes (viz ukázka). V jeho rukách by snad remaster soundtracku neměl utrpět, přičemž avizované nové tóny by naopak mohly hodnotu hry pozvednout, stejně jako vyleštěný interface s původními ikonkami.

Pokud jde o dabing postav, na stránce projektu se dozvíte, že původní dabéři v čele s hercem Timem Currym už jsou příliš staří nebo příliš drazí. Vedle nové 3D grafiky tak můžete čekat i nový dabing. Je to škoda, ale Jane tvrdí, že je s novým dabingem spokojena. Na otázku, proč vůbec s novým dabingem ztráceli tvůrci čas, existuje jednoduchá odpověď. Původní nahrávky dabingu už se za těch 20 let poztrácely, a použít audio přímo ze hry nepřineslo výsledky potřebné kvality. Holt se nedá nic dělat.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Rozhodně nebudu dělat závěry už v této chvíli. Budu sledovat vývoj, což můžete na oficiální stránce také, a doufat v dobrý konec. Snad se i budu vyvarovat toho, abych příliš často z nostalgie hrál původní verzi, která je snadno přístupná na GoG.com. Budu se naopak půstem připravovat na příchod verze nové a doufat, že nakonec všechno dobře dopadne. Tak jako ve správné pohádce, i když Gabriel Knight rozhodně žádná pohádka nebyla a snad ani nebude...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Jen pro srovnání, ukázka z původní verze hry z roku 1993

Nejnovější články