Vědci používají Age of Empires II k simulaci boje o území mezi mravenci
zdroj: Foto: Microsoft

Vědci používají Age of Empires II k simulaci boje o území mezi mravenci

18. 9. 2023 14:30 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Videohry slouží nejen k zábavě, ale také jako platforma pro výzkum. Legendární strategii Age of Empires II využívají vědci Samuel Lymbery, Bruce Webbe a Raphael Didham k simulaci bojů o území mezi dvěma druhy mravenců. Vědecká práce vyšla v prestižním magazínu PNAS, který vydává Národní akademie věd Spojených států 

„Válčení je základním nástrojem soutěže společenských druhů od lidí až po hmyz. Přestože teorie předjímá, že prostředí, ve kterém skupiny zápasí, ovlivňuje optimální strategii, jsou empirické zkoušky komplikované. Využíváme proto simulované bitvy hry, abychom demonstrovali, že menší armády silnějších vojáků jsou v komplexních bojištích efektivnější. Následně zkušenost přenášíme do reálného světa pomocí mravenců, kteří dokazují, že menší skupiny velkých mravenců bojují úspěšněji než velké armády menších členovců,“ uvádí vědecká práce. Článek ve 12minutovém videu představuje veřejnosti YouTuber SpiritOfTheLaw:

 

Zjistilo se, že mnohem větší mravenci druhu Irridomyrmex purpureus mají v komplexních arénách mnohem nižší ztráty než menší invazivní Mravenec argentinský.

Před empirickým testem v laboratorním prostředí si vědci hypotézu potvrdili právě v Age of Empires II, kde proti sobě postavili malé skupinky teutonských rytířů a obyčejných šermířů s obouručním mečem. Ve všech deseti simulovaných případech se silnější vojáci ubránili mnohem početnější přesile, když mohli využívat terén a dobře bránitelná úzká místa. Jenže jakmile rytíři o terénní výhodu přišli, začali mít s houfy šermířů problémy. Což se podařilo replikovat i u mravenců.

K čemu je vlastně taková vědecká práce dobrá? Jednoduše ukazuje, jak lidská činnost umožňuje slabším invazivním druhům vytlačovat ty větší a silnější. Člověkem přetvořené zahrady, pole a kácení lesů připravuje původní hmyz o taktickou výhodu a dokáží je pak kvůli tomu přemoci i menší členovci.

Nejnovější články