Murder se odkazuje na Ghost in the Shell a vypadá jako Gemini Rue
zdroj: tisková zpráva

Murder se odkazuje na Ghost in the Shell a vypadá jako Gemini Rue

27. 10. 2014 10:32 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Vraždu můžete ve hrách, na divadle ale i ve filmech vyšetřovat na milion různých způsobů podle místa a času příběhu, povahy detektiva, osoby zavražděného a samozřejmě i stylizace. Klasické point and click adventury si v 99 procentech případů vybírají vyšetřování vraždy klasickým způsobem. Hráč v roli profesionálního či amatérského detektiva sbírá indicie a snaží se zjistit osobu vraha. Peter Moorhead se v případě projektu Murder vybral jiným směrem, když vyšetřování vraždy staví na úroveň společenského problému v kyberpunkové budoucnosti, inspirované romány Neala Stephensona či filmy a mangou Akira a Ghost in the Shell.

Odkazovat se na spoustu známých děl či autorů zvládne každý, nicméně upoutávka na Murder naznačuje, že Moorhead něco umí a ve spolupráci se čtveřicí vývojářských kolegů dokáže navodit zamýšlenou předapokalyptickou atmosféru – stačí mu jednoduchá a stylová retro-grafika či zpracování jednotlivých scén, které prozrazují filmovou inspiraci (zejména Ghost in the Shell). Odkaz na GitS od Masamune Shirowa je v krátké ukázce nejzřetelnější, protože vyšetřování se odehrává v Tokiu a vede jej policistka Motomeru Minori. 

Murder má být „krátký příběh o střetu morálky a citů ve světě budoucnosti, kde se z obojího staly komodity na prodej,“ v krátkosti shrnuje hru Moorhead na oficiální stránce a krom neherních inspirací zmiňuje i herní – odkazuje se na hry od Fullbright Company (Gone Home) nebo Blendo Games (Gravity Bone a Thirty Flights of Loving), které se prosadily zejména netradiční tematikou a stejně tak nekonvenčním zpracováním hratelnosti. 

zdroj: Archiv

Murder však na první pohled nejvíce připomíná Gemini Rue, zejména kvůli retro grafice a snad i podobně mysteriózní atmosféře. A logicky je už na videu patrné, že Moorhead využívá stejné principy jako ve svém předchozím projektu Stranded. Pokud by Murder měl být slepenec odkazů na obě uvedené hry a výše uvedená neherní díla, v zásadě bych byl velmi spokojený. Co vlastně z Murder vyleze uvidí majitelé PC, Mac a Linux platforem až v příštím roce. Úvodní záběry jsou ovšem příjemně mnohoslibné.

Nejnovější články