Alt-Minds propojí hru a realitu v interaktivním thrilleru
zdroj: tisková zpráva

Alt-Minds propojí hru a realitu v interaktivním thrilleru

3. 7. 2012 12:31 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Vývojáři z Lexis Numérique se o propojení hry a skutečnosti pokusili novátorsky (a zjevně předčasně) už v roce 2003 s titulem In Memoriam, a přestože na koncepční a technické úrovni uspěli, komerčně asi ne. Neodradilo je to a smazat hranice reality a hry se pokoušejí znovu, tentokrát skrze velmi zajímavý projekt Alt-Minds, který vypráví a zároveň nechá hráče odhalovat dramatický příběh na několik platformách včetně PC, tabletů, mobilů a právě i reality, pokud ji lze považovat za platformu (podle mého ano).

Alt-Minds je v podstatě propracovanější verzí In Memoriam, takže se jedná o detektivní adventuru s atmosférou thrilleru a se silným sociálním aspektem, ve které s pomocí skutečných i falešných stránek a nástrojů (Facebook, Google mapy a další) hledáte indicie vedoucí k nalezení pěti mladých vědců, kteří se ztratili na Ukrajině.

V rámci hry budete komunikovat s fiktivními i reálnými postavami, které vám budou SMSkovat, snad i volat a pomáhat s hledáním indicií v reálu i ve spoustě předtočených videí, za které budete získávat zkušenostní body. Pokud jste hráli In memoriam, tak víte, že kombinace klasických herních úkolů, napojená na vyhledávání na webu (třeba na Facebooku) může být dosti pohlcující.

Příklad z dema, které viděli redaktoři IGN, uvádí třeba nutnost identifikace osoby jménem Viktor na základě dětských náčrtků a dalších indicií, potažmo vyhledávání informací o ní na Facebooku. Další příklad je zjištění značky auta z videa, potažmo užití Google map a Street View k prozkoumání oblasti, kde byla nalezena mrtvola osoby ono auto řídící.

zdroj: Archiv

Koncept totální fikce, jak svůj přístup označují sami tvůrci, nakonec v případě In memoriam vyšuměl do prázdna, když se z detektivního hledání stalo obskurní slídění po fiktivních stránkách a skoro až duchařské pídění se po nesmyslně pohozených nápovědách ve videích a obrázcích. Pokud se jim ale podaří udržet Alt-Minds v mezích možného a reálného, aniž by ubrali na napínavosti a nápaditosti úkolů, mohl by z toho vzniknout velmi zajímavý experiment.

Alt-Minds se bude prodávat po epizodách, první bude zdarma, další budou stát vždy necelé tři libry. Vycházet začnou v listopadu a nezdá se, že by na ně mělo platit nějaké lokální omezení. Samotná "hra" bude mít podobu aplikace pro tablety, PC a mobily, která umožní nejenom interakci s ostatními hráči (čili členy té samé organizace, z níž pochází pětice ztracených duší) a už zmíněnými fiktivními postavami, ale hlavně poslouží jako herní rozhraní ke sbírání a analýze důkazů á la CSI.

Pokud na Alt-Minds do listopadu nezapomenu, musím to vyzkoušet. Jestli je na poli pokusů o spojení hry a reality něco opravdu zajímavého, pak to nejsou ani tak hrátky s augmentovanou realitou, ale právě projekty typu Alt-Minds, ve kterých jen těžko rozeznáváte, co je realita a co předpřipravená fikce.

Nejnovější články