Test klávesnice ASUS ROG Strix Flare - čistá herní mechanika
zdroj: Asus

Test klávesnice ASUS ROG Strix Flare - čistá herní mechanika

27. 3. 2018 18:30 | Hardware | autor: Vít Mareš |

Popravdě, mechanickým klávesnicím nelze kromě tučné cenovky vytknout prakticky nic. Dlouhá životnost spínačů, jejich vysoká citlivost i jistota, kterou při stisku poskytují, patří mezi důvody, proč se za poslední roky opět propracovaly nejen na stoly hráčů. Protože mechanické klávesnice najdeme výhradně ve střední a vyšší třídě počítačových periferií, mají často také RGB podsvícení, programovatelné funkce i kvalitní zpracování. Jak je na tom Asus ROG Strix Flare, se podíváme v recenzi.

Parametry klávesnice ASUS ROG Strix Flare

Nejdůležitější komponentou klávesnice jsou pochopitelně spínače. U mechanických klávesnic nemáme příliš na výběr, původních výrobců spínačů je na světě jen několik. Mezi nejznámější patří německá společnost Cherry, momentální lídr v tomto odvětví, dále čínský Kailh, který spínače Cherry hrdě imituje, pak Logitech se svými Romer-G nebo populární herní značka Razer. Slyšet můžeme občas i méně známá jména Gateron nebo Matias. ASUS ROG Strix Flare se dodává s mechanickými spínači Cherry MX, což jsou ostatně jedny z nejrozšířenějších spínačů na českém trhu.

Do redakce nám dorazila verze s červenými spínači MX Red. Ty mají lineární průběh, aktivační vzdálenost 2 mm, zdvih 4 mm a k jejich stisku je zapotřebí síly 45 cN. Podle webu ASUS budou k dispozici i modely s taktilními spínači MX Brown, spínači s proklikem MX Blue a spínači MX Black, které mají charakteristiku jako MX Red, jen síla potřebná k jejich aktivaci dosahuje 60 cN.

Klávesnice Asus ROG Strix Flare zdroj: Vlastní foto autora

Jedním z dalších taháků by mohla být plná programovatelnost, RGB podsvícení nebo multimediální klávesy. ASUS ROG Strix Flare má také USB 2.0 passthrough, takže skrz USB port na klávesnici můžete nabíjet telefon, připojit myš nebo třeba flashku. Nechybí multimediální klávesy, konkrétně pro nastavení hlasitosti a ovládání přehrávání, ani dvě speciální tlačítka, jedno na úpravu jasu podsvícení, druhé k deaktivaci klávesy „Windows“.

Parametry ASUS ROG Strix Flare
Připojení drátová
Spínače Cherry MX Red
Průběh stisku lineární
Aktivační síla 45 cN
Aktivační vzdálenost 2 mm
Zdvih 4 mm
Podsvícení RGB, konfigurovatelné (Aura Sync)
Multimediální klávesy 6× + kolečko hlasitosti
Programovatelné klávesy všechny, vlastní paměť na makra (6 profilů)
USB port 1×, USB 2.0
Množství stisknutých kláves naráz neomezeně (NKRO) + anti-ghosting
Rozměry 454 × 155 × 31 mm
Váha 1256 g
Cena 4499 Kč

Balení ASUS ROG Strix Flare

Obsah balení ASUS ROG Strix Flare je standardní, v této cenové kategorii spíše až chudý. Samozřejmostí je samotná klávesnice, ze které vede opletený USB kabel zakončený dvěma konektory, přičemž jeden slouží k datovému přenosu USB portu na klávesnici. Kabel je neodnímatelný. V krabici dále najdeme opěrku zápěstí z celkem běžného plastu, který sice neurazí, ale díky absenci měkčení ani neposkytne bůhví jak pohodlnou oporu.

Výčet pokračuje nálepkami Republic Of Gamers a průhledným plastovým výliskem, kterým můžete v pravém horním rohu klávesnice nahradit ten původní a označit tak svůj kus unikátním logem či vzorem. Seznam končí stručným návodem o pár stránkách. Balení neobsahuje vyměnitelné klávesy, a tím pádem ani sponku na jejich vyjmutí.

Klávesnice Asus ROG Strix Flare zdroj: Vlastní foto autora Klávesnice Asus ROG Strix Flare zdroj: Vlastní foto autora

Co ASUS ROG Strix Flare a zpracování?

Materiálem v největším zastoupení je plast. To není vyloženě špatně, i plastová klávesnice může být dobře zpracovaná, ostatně to řada modelů na trhu dokazuje.

Plasty ASUS ROG Strix Falre jsou na dotek kvalitní, hladké, v pravé části potom imitují broušený kov. Bohužel, při důkladnější prohlídce klávesnice nadšení z provedení trochu opadá. Při „omačkání“ vyšlo najevo, že plasty vcelku zásadně lupou. Po několika dnech se sice u krajů trochu usadily, v prostoru nad šipkami, v horní části a téměř kdekoliv v oblasti kláves však stačí na klávesnici vyvinout zvýšený tlak a praskání se opět ozve.

V horní části mezi klávesami F8 a F9 se dokonce ROG Strix Flare lehce prohýbá. Nijak drasticky, nicméně dostatečně k zažehnání pochyb, zda je alespoň základ klávesnice tvořen kovem. K odpovědi jsem se snažil dobádat, bohužel bílý plát, ke kterému jsem se po vyjmutí několika kláves dostal, mi moc neřekl. Byl sice na dotek celkem chladný, o čistý kov se však určitě nejednalo, možná kompozit, kdo ví? Alespoň se od něj efektně odráží světlo podsvícení.

Zkrátka a dobře, pokud se budete k ASUS ROG Strix Flare chovat alespoň trochu hezky, poslouží vám nejspíš dlouhá léta, pro agresory, co mají zálibu v lámání klávesnic, je ale Strix Flare vcelku snadný cíl.

Ergonomie a pohodlí

Klávesnice ASUS ROG Strix Flare, jak je zmíněno v úvodu, je dodávána s mechanickými spínači Cherry MX, a to hned v několika variantách. Spínače Cherry MX Red jsou skvělou volbou pro hraní, v rámci univerzálního použití však mají jisté rezervy. Jak známo, „červené“ spínače jsou lineární, což znamená, že z výchozí polohy až do koncové nemění svůj odpor. Všechny mechanické spínače pak mají bod aktivace zhruba v polovině celkového zdvihu. Na kombinaci těchto dvou vlastností je třeba si zvyknout, obzvlášť když přecházíte z membránové klávesnice, můžete se pak přistihnout, jak nějakou klávesu mačkáte, aniž byste chtěli.

Bohužel, na psaní to úplně není, protože hmatová odezva v místě aktivace zkrátka chybí. Ve výsledku se tak mohou prsty docela naběhat, což je samozřejmě unaví. V případě, že na klávesnici nejen hrajete, ale také hodně píšete, budou pravděpodobně vhodnější některé taktilní spínače jako Cherry MX Brown nebo Logitech Romer-G.

Klávesnice Asus ROG Strix Flare zdroj: Vlastní foto autora Klávesnice Asus ROG Strix Flare zdroj: Vlastní foto autora

Naopak při hraní je lineární průběh velmi vítaný. Představte si, že potřebujete „peaknout roh“. Díky mechanickým spínačům se vám skutečně podaří udělat mnohem menší úkrok, stačí totiž jen lehce ťuknout do spínače, který díky své rychlosti vyšle signál o přesné a kontrolované délce. Ne že by to nešlo se spínači s hmatovou odezvou, lineární to však dělají mnohem přirozeněji, nemusíte se totiž starat o změnu tlaku, kterým na klávesy působíte.

Klávesy jsou z celkem standardního plastu a nedisponují žádnou protiskluzovou úpravou – nepřijde mi však, že by to bylo nutné, klávesy jsou pohodlné a prsty z nich rozhodně nekloužou.

Když se přesuneme k samotným rozměrům a přiložené opěrce zápěstí, dostaví se mírné zklamání. Klávesnice je celkem vysoká, a ačkoliv se to snaží opěrka kompenzovat, je ve svých pokusech spíše neúspěšná. Klávesnice navíc disponuje jen dvěma výškovými nastaveními, z nichž jedno je výchozí a nedá se již dále snížit. Opěrka je také dost vysoká. Ve výsledku bylo, alespoň pro mě, velmi těžké najít optimální polohu, ve které by bylo psaní pohodlné.

Výška klávesnice Asus ROG Strix Flare zdroj: Vlastní foto autora Výška klávesnice Asus ROG Strix Flare zdroj: Vlastní foto autora

Jakž takž jsem jí docílil odpojením opěrky a jejím přisunutím asi o 5 cm k blíže k sobě. K tomu jsem nechal klávesnici v nižší poloze. Psaní se v tu chvíli stalo o poznání pohodlnějším, nakonec jsem však opěrku úplně zahodil. Kdyby byla o 3 cm delší, pár milimetrů tenčí a kdyby klávesnice měla ještě jednu polohu, mohlo se na ní snad i dobře psát.

Velkou pochvalu si zaslouží umístění multimediálních kláves a ovládacích prvků, které je velmi příhodné. Nemusíte sundávat ruku z myši, stačí tu druhou natáhnout zhruba jako když míříte k escapu a upravit, co jen potřebujete. Nastavení hlasitosti je díky svým rozměrům po tmě snadno nahmatatelné, i když postrádá světelné zvýraznění.

Výška klávesnice Asus ROG Strix Flare zdroj: Vlastní foto autora Výška klávesnice Asus ROG Strix Flare zdroj: Vlastní foto autora

Při formulování závěrů ohledně pohodlí a ergonomie jsem na vážkách a plný rozporů. Na hraní je klávesnice solidní, ale jako uživatel, který tráví psaním velké množství času, bych však sáhl po verzi s hnědými spínači, nebo spíše po úplně jiné klávesnici.

Software ROG a podsvícení klávesnice

Software ROG Armoury, skrze který se provádí veškeré přizpůsobení klávesnice, je poměrně přehledný. Hned na úvodní kartě se nabízí možnost vybrat některý z profilů, jež lze libovolně upravovat díky makrům a možnosti stoprocentního přemapování kláves. Sice chybí dedikované makro klávesy, určitě se ale najdou některé, které můžete pro makro funkce obětovat.

Na druhé záložce první karty se nachází vše, co budete potřebovat k nastavení RGB podsvícení. Rozbalovací nabídka skýtá desítku různých efektů, i když většina z nich je při práci značně rušící. Pokud vám nebude tato nabídka stačit, můžete si vytvořit efekt vlastní.

Na druhé kartě najdeme centrum pro tvorbu maker. Nic, co by se vymykalo standardu - kliknete na tlačítko „RECORD“ a cvakáte, co jen chcete. V tomto režimu software snímá také myš bez ohledu na výrobce.

Další karta nabízí možnost synchronizace podsvícení s dalšími produkty Asus ROG a poslední záložka „STATS“ potom umožňuje sledování průměrného počtu stisků na hojně využívaných klávesách. Funkce je mi jasná, praktické využití bohužel ne. No co, nikoho to nebolí a malé procento hráčů pro tuto „fíčuru“ určitě najde využití.

K podsvícení se hodí ještě dodat, že je poměrně nekonzistentní, což mají na svědomí Cherry spínače, i když jsou ve verzi RGB. Navíc nejde nastavit barva podsvícení multimediálních kláves. Nelze taktéž samostatně vypnout pruhy na stranách klávesnice - pokud chcete mít aktivované podsvícení, ale pruhy již ne, máte smůlu.

Hodnocení ASUS ROG Strix Flare

V dnešním množství herních periferií může být těžké si vybrat a ASUS ROG Strix Flare to nijak neusnadňuje. Protože českému trhu dominují spínače Cherry, je na výrobci, aby zákazníky přesvědčil čistě přidanými hodnotami svých produktů. Strix Flare boduje téměř bezchybným umístěním ovládacích prvků a variabilními možnostmi podsvícení. To je ale asi vše. Sami vystavovatelé ASUS měli na videích z veletrhů problém vypíchnout nějaké jiné přesnosti. ASUS ROG Strix Flare je kromě zmíněných plusů zkrátka jen slušná mechanická klávesnice s nálepkou ASUS ROG a dost tučnou cenovkou za to, co nabízí.

Klady

  • Umístění multimediálních prvků
  • Široké možnosti nastavení RGB podsvícení
  • Ideální na hraní
  • Tlačítko pro deaktivaci klávesy Windows je dedikované
  • Přehledný software
  • Kvalitní spínače Cherry MX

Zápory

  • Nevhodná pro psaní
  • Nekonzistentní podsvícení
  • Znejisťující lupání plastů
  • Strohé balení
  • Cena

Nejnovější články