Steam zveřejnil výsledky nového hardwarového průzkumu, dramaticky klesá podíl AMD i Windows 11
zdroj: Steam

Steam zveřejnil výsledky nového hardwarového průzkumu, dramaticky klesá podíl AMD i Windows 11

8. 11. 2023 11:00 | Hardware | autor: Aleš Tihlařík |

Před měsícem jsme sice jásali nad tím, že žebříčku nejpoužívanějšího hardwaru na Steamu konečně nedominuje skoro pět let stará grafická karta, o překvapení však není nouze ani v říjnovém vydání herního průzkumu. A věřte nebo nevěřte, prsty v něm má z velké části Čína.

Nejdramatičtější meziměsíční změnou se totiž stává posun zjednodušené čínštiny v metrice nejpoužívanějšího jazyka. Necelých 46 % respondentů používá jako primární jazyk právě ji, pokud přičteme ještě tradiční čínštinu, dostaneme se téměř na 47 %. To je oproti zářijovým číslům skoro nárůst o skoro 14 procentních bodů, čínština tak dále uniká druhé angličtině (26,4 %) i třetí ruštině (7,29 %). Čeština je v žebříčku na hezkém 16. místě, i její aktuální podíl 0,43 % však pomalu klesá.

Mnohem strmější, možná ještě překvapivější pád však můžeme pozorovat u operačních systémů, kde s podílem 65,58 % vedou 64bitové Windows 10. Oproti minulému měsíci si polepšily o necelých 8 procentních bodů, díky čemuž ovšem skoro o 7 procentních bodů spadly nejnovější Windows 11. Po dvou letech na trhu jejich podíl ve zkoumaných herních sestavách činí 30,53 %.

Za tímto výsledkem opět stojí zejména čínští hráči, kteří nejnovějšímu operačnímu systému od Microsoftu doposud nepřišli na chuť. Ostatně v obecných globálních statistikách za říjen 2023 jsou jeho výsledky v Číně mimo hráčskou komunitu ještě horší. Podle průzkumů StatCounteru Windows 11 momentálně používá pouhých 13 % Číňanů – jedenáctky tak překonávají nejen 61procentní Windows 10, ale dokonce i stařičké Windows 7 (23 %).

StatCounter graf zdroj: StatCounter

Zpět ale k herním statistikám. Další překvapení totiž Steam uvádí v metrice procesorů – AMD zde navzdory velmi povedené generaci Ryzen 7000 meziměsíčně ztrácí skoro 6 procentních bodů, celkově tedy Intel vítězí v drtivém poměru 74,39 % ku 25,58 %. I tady pravděpodobně do jisté míry úřadovala čínská „invaze“, jinak by takový výsledek byl jen stěží pochopitelný.

A jak si vedly grafické karty? Svou dominanci v čele tabulky upevnila Nvidia GeForce RTX 3060 s podílem skoro 10 %, pomyslné stupně vítězů doplňují modely RTX 2060 (6,07 %) a RTX 3070 (5,18 %). Velký podíl i nadále drží integrované grafické čipy, v součtu se jedná o více než 7 %. VR headsetům stále dominuje Oculus Quest 2 s necelými 40 % podílu, následují stoupající Valve Index (21,45 %) a Oculus Rift S (11,27 %).

Jako vždy se sluší dodat, že účast v průzkumech Steamu je čistě dobrovolná – ačkoliv je tedy vzorek více než dostatečný, pořád ani zdaleka nereprezentuje všechny hráče, kteří platformu používají.

Nejnovější články