Představení hry Mars: Teradormace – kolonizace rudé planety
zdroj: tisková zpráva

Představení hry Mars: Teradormace – kolonizace rudé planety

11. 1. 2018 16:03 | Deskové hry | autor: Alladjex |

MARS: Teraformace

Zvláště v posledním roce se čeští distributoři opravdu vyšvihli a zajímavé deskové hry vychází s relativně malým zpožděním po své světové premiéře. Loňský Essen přinesl dva výrazné herní počiny: Great Western Trail, který u nás vyšel s podtitulem Cesta na západ, a Terraforming Mars, který si jmenovku přelepil na MARS: Teraformace. Oba zářezy má na svém kontě Mindok.

deskovky zdroj: tisková zpráva

Ústředním motivem hry je oživování dřímajícího Marsu. Společným dílem soupeřících kolonizačních společností je zvednout teplotu, zaneřádit ovzduší kyslíkem a zaplevelit povrch oceány optimálně složenými z vody. K tomu slouží nezměrná řádka karet technologií (je jich kolem dvou set), které slouží jak k hrátkám s uvedenými parametry životního prostředí, tak získávání zdrojů. Hráči operují ve svých základnách rovnou s šesti položkami. Finance doprovází těžba rudy a titanu. Hrátkám s energií měnící se na teplo sekunduje organický balast měnící se v lesy.

Peníze jsou sice hlavním prostředkem při budování nových karet technologií, ale jednotlivé položky rozpočtu jsou zajímavým způsobem provázány. Během hry, je nutné žonglovat se všemi zdroji. Až v první partii si lze osahat, jak jednotlivé části hry do sebe zapadají, proč produkovat rudu, když se můžu pustit rovnou do těžby titanu. K čemu jsou symboly vědy na kartách a proč jim vůbec věnovat pozornost.

Od mnoha čistě karetních strategických her se MARS: Teraformace odlišuje herním plánem, který neslouží pouze jako počítadlo kol, bodů či úrovně kyslíku ve vzduchu. Hráči, respektive jejich společnosti, budují na povrchu města, vysazují lesy a rozšiřují zmiňované oceány. Soupeří navíc o patero titulů jako je nejrychlejší lesník či budovatel metropolí. Bodovací hrátky dotváří pět soutěží, z nichž se ale v závěru hodnotí pouze tři. Které to budou, se volí v průběhu hry a záleží to na samotných hráčích.

teraformace zdroj: tisková zpráva

Osobně se mi líbí na fotografiích založený vizuál hry. Příjemná změna po kartách plných americké retuše, špičkové leč všudypřítomné ruční ilustrace. Nemusí ale sednout každému. Naštěstí se po internetu povaluje halda fotografií, abyste si mohli v předstihu zjistit, jestli bude vaše oko uraženo či potěšeno.

Někteří hráči tvrdí, že pravidla jsou jednoduchá. Nechci se přít, ale neřekl bych, že je jejich pochopení úplně snadné. Naštěstí při hře už se člověk do rulebooku mrkne opravdu jen sporadicky. Zákeřná pro někoho může být herní doba, která se nezřídka může vytáhnout až ke třem hodinám. Vyplněné prohlížením unikátních karet ale utečou nebývale rychle.

Nejnovější články