První záběry z Middle-Earth: Shadow of War vám vyrazí dech
zdroj: tisková zpráva

První záběry z Middle-Earth: Shadow of War vám vyrazí dech

8. 3. 2017 16:36 | Video | autor: Václav Pecháček |

Šestnáctiminutová ukázka z hraní alfaverze chystané Middle-earth: Shadow of War je... ohromující. Svým megalomanstvím, spektáklem, představenými mechanikami a ambicemi. Pakliže se vám nedělá špatně z neskutečně brutálního masakrování skřetů, trollů a dalších zplozenců zla, určitě té čtvrthodinky strávené sledováním nebudete litovat. Pro vás ostatní se pokusím celý zážitek shrnout do pár odstavců.

Zjištění první: Talion povýšil. Díky nově vykovanému prstenu moci se přesunul z ovládání malých skřetích družinek ke komandování skutečné armády složené z desítek pěšáků a mnoha unikátních generálů. A co s takovou armádou dělat jiného, než postupně dobývat ty spousty pevností, které má Sauron rozprostřené po celém Mordoru? Přesně to se náš milý hraničář a jeho zdomácnělý elfí přízrak – nyní oba dohromady známí jako Bright Lord – vydají provádět.

Zjištění druhé: Jasný pán svou uřvanou, zuřivou armádu skoro ani nepotřebuje. Jeho přízračné schopnosti, zvýrazněné držením prstenu moci, jsou ještě ničivější, než kdykoli předtím, a dokáží jednou ranou sprovodit ze světa desítky skřetů zároveň. Jediný háček tkví v tom, že v Sauronových hradech jich na vás čekají stovky a stovky, takže bez pomoci svých pěšáků byste z veškerého toho sekání hlav a končetin za chvíli asi byli docela unavení.

zdroj: tisková zpráva

Zjištění třetí: Systém Nemesis se vrací v plné parádě. V Shadow of Mordor se vaši soupeři vyvíjeli v závislosti na vašich činech a nakonec si s vámi mohli vytvořit jakýsi zvrácený vztah, ovšem stejná pravidla jsou nyní aplikována i na vaše spojence. A nejen to. Každý z vašich kapitánů, stejně jako každý z nepřátelských bossů, je něčím speciální, a to něco může silně ovlivnit průběh bitvy, v níž tak budou vznikat nepředvídatelné sekvence příčiny a následku.

Jeden z vašich skřetích kámošů je například lučištník, a když vás má dost rád, může vám v klíčovém momentu, kdy se vás už nepřítel chystá zabít, zachránit krk. Jiný je velký troll prorážející brány, ale bohužel není odolný proti ohni, a vy jste s ním zaútočili proti pevnosti ovládané někým, kdo si říká Dračí pán. Proto by vás nemělo překvapit, když ho nepřítel poleje olejem a zapálí, a s vaším živoucím beranidlem je navždy amen.

Naopak vašemu veliteli těžké jízdy je oheň upřímně šumák, a tak když vás Dračí pán zažene do hořícího rohu a už už chce popravit, zničehonic se vám dostane vítané pomoci, díky níž je celý boj značně usnadněn. A to všechno by se událo jinak, kdybyste si s sebou přivedli jiné kapitány nebo hra vygenerovala jiné nepřátele – i když je samozřejmě otázka, jak moc jsou jednotlivé události naskriptované. Klidně je možné, že změny budou spíše kosmetického rázu a všechno mé nadšení se ukáže být lichým.

Zjištění čtvrté: Slow-motion je sice fajn, ale všeho moc škodí. Vývojáři, já chápu, že chcete, aby vaše akční sekvence byly drsné a cool, ale ve jménu Manwëho, uberte! Zvlášť v masových bitevních scénách se zdá, že čas je zpomalený v podstatě pořád, protože jednotlivých zabijáckých animací tu je jako máku. Musí to mít negativní vliv na tempo celé hry a vlastně jí to vůbec nic nepřidává.

Zjištění páté: Můžete létat na drakovi. Chudák J. R. R. rotuje v hrobě.

Zjištění šesté: Kdyby vám nestačilo zabírání pevností a sbírání poskoků, v Shadow of War budete lovit taky brnění a další RPG drobnosti, což se projeví i na vašem vzhledu. A když už jsme u vzhledu, rovnou přidám sedmé zjištění: Talion vypadá a chová se jako záporák. Vsadil bych se, že vykováním vlastního prstenu moci překročil neviditelnou hranici a z oblíbeného sympaťáka aragornovského střihu se brzo stane něco mnohem zlověstnějšího.

A nakonec otázka, nebo radši rovnou několik. Jak se dobývání pevností začlení do otevřeného světa? Podíváme se i do Gondoru, konkrétně Osgiliathu a Minas Tirith? Obě města byla viditelná na mapě. Bude to všechno dohromady dávat příběhový smysl? Nebo je čas na příběh a Tolkienův svět pro jistotu zcela zapomenout a užít si skvěle vypadající kombinaci mechanik? No, uvidíme. Middle-earth: Shadow of War vychází 25. srpna na PC, Xbox One a PlayStation 4.

Nejnovější články