STALKER hotov a požaduje hodnocení 87+%
zdroj: tisková zpráva

STALKER hotov a požaduje hodnocení 87+%

2. 3. 2007 10:10 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Po pěti letech nastal ten slavnostní okamžik, avšak radost kalí obavy z nedodělanosti a podivné praktiky distributora.

Po pěti letech potížemi sužovaného vývoje bylo slavnostně oznámeno dokončení nesmírně očekávané FPS/RPG STALKER: Shadow of Chernobyl (dříve Oblivion Lost). Jako první to slyšeli v noci na dnešek novináři na firemní akci THQ Gamers Day v San Franciscu z úst viceprezidentky distributora Kelly Flocka. Ta bohužel neupřesnila, jestli je dnem vydání 16. březen, o němž mluvil vedoucí projektu Anton Bolshakov z GSC GameWorld, nebo zda platí 23. březen, do kdy odpočítávala homepage, nebo 20. březen, který uvádí americké online obchody. Ale na tom vůbec nesejde, důležité je, že už byly DVDčka s finálním gold-masterem poslány do lisovny. Konkrétní termín pro ČR zatím CD Projekt nestanovil, jisté je pouze to, že březen určitě nestihá a že verze s českými titulky (+ s anglickým dabingem hlavních postav & ruským dabingem všech ostatních) vyjde někdy v průběhu dubna. Předobjednávejte z GameShopu za 899 Kč, kde obdržíte tématický dárek (knižní román Piknik u cesty od bratří Strugackých).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Tolik oficiální informace, teď už ty méně příjemné věci. Z různých zdrojů slýcháváme zvěsti svádějící k obavám, jestli je nyní STALKER opravdu připraven k uvedení na trh a že by asi ještě potřeboval pár měsíců času navíc k vylaďování hratelnosti či opravování chyb. Multiplayerový betatest pro pár stovek šťastlivců začal teprve nedávno a jeho slibovaná další etapa pro všechny předplatitele FilePlanet se zatím ani nerozjela. Nicméně distributor THQ se už ocitl v nezáviděnihodné situaci, kdy opakovaně odkládanou hru původem z Ukrajiny prostě musí za každou cenu vydat a případné nedodělky potom řešit várkou patchů, podobně jako tomu bylo například u Boiling Pointu. Jestli jsou tyto obavy opodstatněné nebo ne, samozřejmě ukáží až příští týdny.

Již teď nám však vrásky na čele přidělávají střípky zveřejněné v aktuálním čísle časopisu SCORE, jehož zástupce Tukan vycestoval koncem ledna do Londýna, kde měl STALKERa zrecenzovat. Jenže hra prý ještě nebyla vůbec připravena a poté, co odmítl zahrání pro recenzi podmiňované udělením hodnocení alespoň 87%, odjel domů s prázdnou. Citujeme deníček SCORE přetisklý na mimochodem skvělé a často aktualizované VOKR fansite:
    Pondělí 22. ledna
    Večer sedíme na pivu, přichází první SMS od vydavatele: Hele tak prý jsou nějaké problémy s finální verzí, možná to nebude na recenzi, dáme vědět.
    Myslíme si: Hm, to jsme mohli tušit, když jsme je viděli v Kyjevě pracovat.
    Odpovídáme: Hm,to jsme mohli tušit, dejte vědět. Aspoň by byl ZOOM.

    Úterý 23. ledna
    Přichází další SMS: Tak ta verze není úplně 100%, na recenzi to asi není.
    Myslíme si: To si děláte p**rdel!?!
    Odpovídáme: Co naděláme, když to aspoň bude možné zahrát a napsat dojmy.

    Po chvíli další SMS: Tak ta verze není úplně 100%, ale kdybyste tomu dali přes 87%. Tak vás recenzi nechají napsat.
    Myslíme si: To si děláte p**del, co to je za fašistický nátlak!?!

    Středa 24. ledna
    Ráno vyrážíme směr Harrow on the Hill, pátá cestovní londýnská zóna. [...] Skoro po třech hodinách se dostáváme téměř na konec metropole. V tu chvíli přichází poslední SMS: Sám tomu nemůžu věřit, ale THQ akci před hodinou zrušilo!

    Čili ani recenze, ale ani možnost zahrát si hru alespoň na preview, ani dobrý pocit a ani chuť dávat těmto nemehlům nějaký další prostor v našem časopisu. Příště zasedneme k recenzi s chladnou hlavou, dnes se omlouváme, ale všechny řeči z nedávné doby o parádním AI, ještě lepší fyzice a zajímavém multiplayeru jsou mimo nás... [více]
Ve světle těchto událostí pak působí známka 90%, kterou právě Stalkerovi dal německý GameStar, velmi nevěrodhoně. Alespoň máte možnost vidět praktiky, jak to v herním průmyslu a v některých magazínech běžně chodí...
zdroj: Shacknews, fansite, PR

jd

Nejnovější články