První recenze Halo 2 Vista ve světě
zdroj: Bungie

První recenze Halo 2 Vista ve světě

9. 5. 2007 18:18 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Oplývá blbuvzdornou instalací, zastaralou grafikou, přiloženým editorem map a placeným multiplayerem. Nebo ještě něčím?

Tak ne včera, jak se plánovalo, ale nevěřili tomu ani zástupci českého Microsoftu, nýbrž 22. května přijde na americký trh Halo 2 Vista. Oficiálním důvodem dvoutýdenního zdržení je vyřešení technických problémů a zdokonalení instalátoru, který se trochu vrací do starých časů. Jedná se totiž o první PC hru se systémem "Tray and Play", který by se podle přání mnohých měl rychle stát standardem. Funguje to stejně blbuvzdorně jako u konzolových her, čili vložíte disk do mechaniky počítače, kliknete na "Play Halo 2", zadáte sériové číslo pro aktivaci a hra si sama na pozadí kopíruje nejprve soubory nezbytné ke startu, což indikuje ukazatelem. První spuštění tak trvá zhruba minutu a za dalších třicet vteřin už přímo ovládáte Master Chiefa, zatímco zbytek hry se "potají" bez vašeho přičinění doinstalovává na harddisk, ale nedochází prý přitom k žádnému cukání hraní. Komu by se tato metoda nezamlouvala, vybere si "Custom Install" a umístí nejprve veškerá data na HDD.

Jestliže funkci "Tray and Play" všichni kolegové chválí, opakem je provařená a otravná povinnost vlastnit operační systém Windows Vista s rozhraním DirectX 10. Což je docela paradox vzhledem k faktu, že Halo 2 DX10 nijak nevyužívá a staví na DX9. Podobné to je s multiplayerem, který zase slouží coby pilot pro službu Games for Windows LIVE. Patchování je díky němu hračka ani nepotřebujete third-party programy typu GameSpy či All Seeing Eye k nalezení serverů či potkání přátel, s nimiž lze vést hlasovou komunikaci nebo se chlubit svým Gamertagem, Achievementy atd. - vše přesně jako na Xbox Live. Poslouchá se to hezky, i díky dvěma bonusovým MP mapám, podpoře max. 16 hráčů a bohaté škále módů (CTF, Slayer aka tradiční DM, Assault aka týmový deathmatch na kola, King of the Hill aka udržení určitého místa, Oddball aka držení míče, Juggernaut aka nahánění jednoho člověka a Territories aka Onslaught z UT), jenže k hraní přes internet potřebujete placený GfW Gold účet a možnost klání přes LAN tu pro jistotu chybí úplně.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Přestože se tvůrci z Hired Guns Studios snažili a například navýšili rozlišení textur, grafika prostě nezapře stáří dvou a půl let xboxového originálu. Nejvíce to má být znát na low-poly modelech lidských postav a při cutscénách, kdy kamera najede blízko něčí tváře. Detaily jsou prý nesrovnatelné například se Stalkerem nebo Oblivionem, ale zachraňují to alespoň nějaké nové světelné efekty a rozlišení až do 1680x1050. S tím souvisí nízká hardwarová náročnost - Microsoft za minimální konfiguraci uvádí procesor 2 Ghz, 1 GB RAM, 7 GB místa na disku, DX9 kompatibilní grafická karta s WDDM ovladačem a pixel shadery 2.0 (alespoň NVIDIA 6000 nebo ATI x700).

Jinou výzvou pro vývojáře bylo převedení konzolového ovládání na klávesnici & myš a podle názorů recenzentů z EvilAvatar (70%), GamingTrend (86%) a Gamezone.com (92%) se to povedlo na výbornou. Narozdíl od některých odfláklých portů lze překonfigurovat klávesy a dokonce i hrát na X360 gamepadu (eventuálně na kombinaci obojího) připojeném k PC. Na samotném obsahu Halo 2 a jeho 13-15 hodinové hratelnosti se ve srovnání se sedmimilionovým hitu z Xboxu nic nezměnilo, pouze přibyl intuitivní editor map a dedikovaný server. Stížnosti se však snesly na výši ceny (50 dolarů nebo 1299 Kč). Vlastní recenzi přineseme, až se podaří najít nějakého odvážlivce, který by na svůj počítač dobrovolně svolil dát Windows Vista, kde většina her běží pomaleji, ale o tom (znovu) v noční Cappyho newse...


Halo 2 Vista trailer - stažitelná verze (19 MB, 640x360)

Update 10.5. - do galerie přibyly nové, tentokrát oficiální screenshoty.
zdroj: EvilAvatar, GameSpot, GameZone, GamingTrend, JF

jd

Nejnovější články