Mobilní systémy a hry pod lupou - Android
zdroj: tisková zpráva

Mobilní systémy a hry pod lupou - Android

1. 3. 2011 2:14 | Téma | autor: Dan Vávra |

Dnešní chytré telefony si výkonem v ničem nezadají s většinou starších počítačů, netbooků a přenosných herních konzolí, a protože se prodávají jako divé a po kapsách je mají stovky milionů lidí, dělají se na ně už nějaký ten pátek hry. To pro vás asi určitě nebude zrovna šokující novinka. Novinkou ovšem je, že je řada těchto her velice dobrá. Rozhodli jsme se vám tedy v sérii článků přiblížit jednotlivé mobilní operační systémy a ty nejlepší hry, které si na nich můžete zahrát. A protože je velmi pravděpodobé, že v budoucnosti telefony zcela ovládnou kapesní hraní a dost možná časem vytlačí i velké herní konzole, budeme se mobilní zábavě v budoucnu věnovat čím dál tím častěji. Jako první na řadu přichází momentálně asi nejrozšířenější operační systém, který zažil v posledních letech doslova raketový vzestup – Android.

Kapesní Linux

Android se proslavil díky Googlu, ale pro někoho možná překvapivě ho stejně jako mnoho dalších dobrých věcí ze své stáje Google nevymyslel, ale koupil od jedné začínající firmy. Jádro Androidu je postaveno na Linuxu a za pozornost určitě stojí, že celý systém je open source a Google, který ho navenek celý zaštiťuje a z velké části platí, na něm přímo nevydělává ani korunu. Zdá se to možná šílené, ale hoši z Google to mají vymyšlené velice dobře. Protože je systém zadarmo, může ho do svého zařízení použít prakticky každý (proto je ebay plný megalaciných čínských tabletů s Androidem), a protože se Google postaral, aby na něj byl dostatek aplikací (sponzoringem různých vývojářských soutěží a zřízením vlastního obchodu), každý ho také použít chce. Díky tomu se Android za dva roky od svého vzniku rozšířil jako lavina a převálcoval dokonce i iPhone.

Google vydělává na podílech z každé prodané aplikace v Android Marketu, ale především nám vstupuje do života jako Velký bratr a získal platformu, pomocí které do nás může pumpovat reklamu jako o závod. Díky telefonu zná Google vaši polohu, vaše emaily, vaše přátele, vaše záliby, vaše oblíbené aplikace. Pomocí těchto dat už se dá docela slušně předvídat budoucnost, a když dokážete předvídat budoucnost, máte obrovskou moc (Google v zásadě realizuje vizi Isaaca Asimova z knižní série Nadace v praxi). Všechno se to při tom děje, aniž by Google sám jakkoli fušoval do výroby hardwaru jako třeba Apple (Google si sice nechal vyrobit nějaké telefony se svým logem, ale žádné fabriky rozhodně nevlastní).

Dnes se podle tvrzení Google prodá tři sta tisíc Android zařízení denně. Celkem je to víc než sedmdesát milionů a to už je pro vývojáře aplikací slušná kupní síla. Je to víc než počet prodaných Xboxů a PS3 a přibližně stejně jako množství prodaných PSP. Nintendo DS se svými téměř sto padesáti miliony zatím stále vede, ale jeho náskok se velice rychle zmenšuje.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Windows jinak

V čem spočívá kouzlo Androidu, že se během roku rozšířil jako mor (na konci roku 2009 ho mělo asi osm milionu lidí a na konci 2010 už sedmdesát)? V čem je tak výrazně lepší než ostatní operační systémy? Možná se budete divit, ale v zásadě v ničem. Android není výjimečný tím, co dělá, ale tím, co nedělá.

Největší výhodou je nepochybně fakt, že nikdo nechce po výrobcích žádné peníze. Pokud chce někdo vyrobit telefon, který bude umět browsit po internetu, otevírat emaily, přehrávat a natáčet videa a zároveň zvládne nějaké hry, nejjednodušší je sáhnout právě po Andoroidu. Výrobci to rychle pochopili a výsledkem jsou mraky nových zařízení. Další nespornou předností droida je, že se vám nesnaží, jako třeba iOS, bránit v různých úkonech, které nemá rád Steve Jobs. Taky není moc složitý a zároveň ani příliš jednoduchý. Android prostě přišel v pravou chvíli, aby nahradil zastaralé a těžkopádné Windows Mobile 6 a nabídl uživatelům v zásadě to samé, jenom v modernějším a méně komplikovaném provedení.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Design à la Google

Google nemá dobré designéry. Je to vidět na jejich domovské stránce, je to vidět na jakékoli jejich aplikaci a je to vidět i na Androidu. Samotné rozhraní operačního systému sestává z několika prázdných obrazovek, na které si můžete rozházet ikonky a widgety. Ani ikonky ani widgety v základu nevypadají moc dobře. Stejně tak samotné uživatelské rozhraní různých menu. Ovládání je často nejednotné a pro uživatele přicházejícího ze světa Windows i dost nepochopitelné.

Android dokonce není ani nijak závratně rychlý. Když si zkusíte na HTC Desire otevřít padesátimegové pdf, řádně se při tom zapotí. Když to samé pdf zkusíte otevřít na v zásadě stejně hardwarově vybaveném HTC HD2 pod Windows 6.5, zvládne to tolikrát proklínaný zastaralý systém levou zadní.

Hlavní kouzlo Androidu je v tom, že se jedná o nepopsaný list a záleží jen na vás nebo na výrobci vašeho zařízení, čím ho zaplní. Nelíbí se vám uživatelské prostředí? Nahrajte si do něj nějaký sexy Launcher (vřele doporučuji Launcher Pro Plus). Nezdají se vám ikonky aplikací? Změňte si je za vlastní. Nelíbí se vám widgety? Stáhněte si jiné, v marketu jsou jich mraky. Tvůrci vám nehážou klacky pod nohy jako Apple a vy jste tak pánem nad vlastním telefonem, přičemž jen zřídka budete muset řešit komplikované nastavování v obskurních menu jako ve Windows.

Jasným plusem zeleného robota pak je i „drobný detail“, že disponuje vynikajícím webovým prohlížečem, který dokáže stránky zobrazit identicky jako stolní počítač a to včetně obsahu ve flashi 10.1, což mu (prozatím) můžou majitelé ajfounů, Windows a Blackberry jen tiše závidět. K zahození pak určitě není ani vynikající provázanost Androidu se všemožnými sociálními sítěmi. Mít u každého kontaktu v telefonu všechny emaily a profil z Facebooku, Twitteru, LinkedIn, Skype, nebo Flickru je něco, co vás naučí používat telefon víc než jako „plnohodnotný“ počítač.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Tuning

Abyste nad svým Androidem získali absolutní kontrolu, musíte si ho nejdřív takzvaně rootnout. To vám následně umožní dělat s ním doslova psí kusy. Možná už jste někdy slyšeli o serveru XDA developers. Pokud ne, tak vězte, že je to velice zajímavé fórum, kde se všemožná programátorská individua baví tím, že různě hackují, vylepšují a upravují software pro telefony a to včetně celých ROM. Android se stal doslova jejich miláčkem, a tak ho začali portovat na všechno možné i nemožné.

Není proto problém nahrát si Android do svého Windows telefonu (sám jsem ho půl roku bez problémů používal na HD2), updatovat si zastaralou verzi ROM svého přístroje ROMkou z přístroje úplně jiného nebo si Android nahrát do levné čtečky Nook Color a vytvořit si z ní plnohodnotný Android tablet. Pro kutily je to hotové posvícení. Nejnovějším hitem je porting droidu na x86 netbooky. Funguje to.

Hry

Android market stále nedosahuje velikosti Apple appstore pro iPhone, ale aplikací a her na něm najdete opravdu hodně. Bohužel, drtivá většina z nich jsou amatérské hříčky (nejde snad mluvit ani o nezávislých titulech) a pořádných, byť placených her je stále relativní nedostatek. Může za to zřejmě fakt, že i když je na tom Android co se počtu uživatelů týče srovnatelně s Applem, nějak se těmto uživatelům zatím nechce platit za aplikace a upřednostňují ty, které jsou zadarmo. Roli v tom možná bude hrát i fakt, že na Android se dá relativně snadno pirátit.

Další nevýhou pro vývojáře pak je značná hardwarová roztříštěnost různých android zařízení. Zatímco si Apple i Microsoft u nových Windows pečlivě hlídají, aby každé zařízení bylo stoprocentně kompatabilní se standardem, u Androidu si s tímhle nikdo hlavu neláme. Telefony mají nejrůznější formáty obrazovek i rozlišení, procesory i značně rozdílnou velikost paměti. To ovšem v žádném případě neznamená, že by nebylo co hrát, a postupem času se situace stále zlepšuje.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Ovládání

Hlavním kamenem úrazu pro hraní her na mobilech je ovládání a výjimkou není ani Android. Některé telefony mají sice více tlačítek než iPhone a jiné dokonce klávesnice, primární je ovšem stále dotykový displej. U Androidu je navíc problém, že některé telefony a tablety nemají multitouch, což vývojářům dost komplikuje život. Řada her se proto spoléhá na jednodušší ovládání jedním prstem. Ty složitější se ovšem snaží přicházet s inovativním ovládáním, které je možné pouze pomocí dotyků a na klasických konzolích by vůbec nefungovaly.

Velká část naopak zase spoléhá na virtuální joypady na obrazovce. Naštěstí doby, kdy virtuální joysticky začínaly a fungovaly dost podivně, jsou pryč. U většiny her, které zvolily tento způsob ovládání, tak už většinou není velký problém s tím, že místo hraní zápasíte s ovládáním.

Co byste si neměli nechat ujít

V nádledujícím výčtu her, které by neměly uniknout vaší pozornosti, zcela záměrně vynecháme všemožné velmi populární hříčky a krávoviny jako Důdldžamp a budeme se věnovat jen těm titulům, které jsou skutečně hodny označení hra. Nesnažte se ale náš žebříček interpretovat jako nějaké absolutní top. Pokusili jsme se jen o jakýsi průřez tím nejzajímavějším a celá řada velice dobrých titulů v něm jistě chybí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Angry Birds - Z praku střílíte ptáky a snažíte se jimi zasáhnou prasata. Zní to jako ukázková blbina, ale díky zapojení fyziky a celé řadě dobrých nápadů se jedná o velice návykovou, výborně provedenou a rozsahem obrovskou hru, která je ještě ke všemu zdarma.

Zenonia I a II - Jedná se o klasické asijské RPG ve stylu prvních Zeld nebo Golden Sun s velice pěknou old schoolovou grafikou. Co se herních mechanismů a provedení týče, v ničem si nezadá se svými vzory na starší konzole nebo Game Boy. Souboje probíhají v reálném čase a hra se až překvapivě dobře ovládá pomocí virtuálního gamepadu. Jedinou slabinou je tak příběh, který je opravdu prostinký. Naštěstí si toho tvůrci byli vědomi, a tak si často sami ze sebe dělají legraci. Zenonia je původem z iPhone a patří mezi to nejlepší pro mobilní telefony.

Dungeon Defenders - O tuhle hru se stejně jako u mnoha dalších dělí Andoid s iPhonem. Jedná se o kombinaci RPG a Tower Defense žánrů a bezpochyby nejzajímavější je fakt, že se jedná o první Android titul, který běží na Unreal Engine a pravděpodobně taky o nejlépe vypadající 3D hru pro droida. Bez zajímavosti ale není ani to, že hra nabízí multiplayer. K jejímu spuštění budete potřebovat trochu nadupanější telefon a hra zabírá celých 600MB.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Jet Car Stunts - Někteří pamětníci časů ZX Spectra si možná vzpomenou na vynikající hru Stunt Car Racer od Petera Cooka. Pokud by si chtěli tuhle hru připomenout, rozhodně by měli zkusit velice podobné Jet Car Stunts. Mladším možná připomene Trackmanii. Hra má velice hezky stylizovanou 3D grafiku a dočkáte se v ní ježdění a velkou část času i létaní po naprosto šílených akrobatických okruzích.

Game Dev Story - Tuhle hru jsme si s Petrem Poláčkem zamilovali. Jedná se o zjednodušenou verzi staršího kousku pro PC, ve které neděláte nic jiného, než že v roztomilé pixelové grafice řídíte vlastní herní studio. Vzhledem k tomu, jak hra na první pohled vypadá, se jedná o velice propracované dílko s celou řadou možností. Vřele doporučujeme.

Pocket Legends - Pokud nemůžete ani chvilku vydržet bez World of Warcraft, měli byste vyzkoušet Pocket Legends. To je hra přesně pro vás. Povedené 3D MMO ve stylu Warcraftu. WoW nehraju, ale tvůrci se chlubí tisícovkami děkovných dopisů.

Gameloft - Firma Gameloft je v rámci mobilních zařízení něco jako Electronic Arts. Jejich recept na úspěch je naprosto jednoduchý – vezmou úspěšnou hru z velkých konzolí a do puntíku ji skopčí na mobily, pod jiným názvem. Nejprofláklejší tituly byly doposud především pro iPhone, ale teď je Gameloft převedli i pro Android. Sice mě osobně příliš neláká hrát kopii Halo nebo Uncharted na mobilu s blbým ovládáním, ale pokud bez toho nemůžete být, rozhodně vyzkoušejte N.O.V.A. (Halo), Dungeon Hunter (Diablo), Hero Of Sparta (God of War), Modern Combat II (Callof Duty) nebo Gangstar (GTA). Pokud nic jiného, musí se Gameloftu uznat, že jejich hry vypadají dobře. Kromě kopírování cizích nápadů pak mají hoši z Gameloftu na svědomí i „značkové“ konverze her jako Assassin’s Creed nebo Splinter Cell.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Emulátory

V tomto výčtu bychom mohli pokračovat ještě dlouho, na což není dost prostoru, takže se radši ještě podívám na další fenomén, který na Androidu kvete díky jeho otevřenosti a třeba u Apple je jen těžko představitelný – emulátorům. Na droida jich jsou mraky a jsou opravdu dobré.

Marvin (ZX Spectrum)

Pokud si chcete zamastit hry na starého dobrého spektráče (či pro vlastence Didaktiku Gama), máte na výběr hned několik emulátorů. Marvin ovšem vyniká tím, že umožňuje stahování romek přímo ze serveru World of Spectrum a vzhledem k tomu, že tam najdete na Spectrum prakticky cokoli, jedná se o bezednou studnici zábavy.

Snesoid (SNES)

Snesoid je jedním z nejznámějších emulátorů SNESu, který dokáže spustit prakticky cokoli, na co si vzpomenete.

Frodo C64

Ani staré dobré C64 nezůstalo zkrátka a Frodo je tak jen jedním z mnoha emulátorů tohoto slavného osmibitu.

UAE4Droid (Amiga)

Ano, váš telefon dokáže přehrát i hry z Amigy. Co byste chtěli víc?

PSX4Droid

Já vím, co byste chtěli radši než Amigu - emulátor Playstationu. Sice se mi to nelíbí, ale tady je. A opravdu funguje. Je famózní sledovat, jak ho novináři použili v preview soňáckého telefonu Xperia Play na ukázku funkce joypadu. Jakmile tenhle telefon spatří světlo světa, máte v rukou opravdové kapesní PSX. I když Sony má s hraním PSX her na Androidu zřejmě i vlastní plány.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Kromě toho všeho na Android seženete i rannou fázi emulátoru Nintenda DS, emulátor GBA a samozřejmě i port famózního MAME.

Jak vidíte, tak i kdyby nevznikla na Android jediná pořádná hra, jenom díky emulátorům máte co hrát na deset let dopředu. Koho by to ještě před pár roky napadlo, že jednou bude nosit funkční Amigu v kapse.

Příště se podíváme na zoubek systému od Microsoftu – Windows Phone 7.

Nejnovější články