Informace o češtině pro Grand Theft Auto IV
zdroj: tisková zpráva

Informace o češtině pro Grand Theft Auto IV

4. 12. 2008 12:12 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Autoři neoficiálního překladu již jsou v pokročilém stádiu prací a za pár dnů chtějí spustit veřejný betatest.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Domácí zájemci o PC verzi Grand Theft Auto IV stojí tento týden před nelehkým rozhodováním: buď si ji pořídí v pěkném lokalizovaném balení (manuál, průvodce, krabička) v řetězci JRC, který si na něj u Cenegy vymohl několikadenní výhradní právo, nebo v kompletně anglickém balení z Xzone (od víkendu už i tam v CZ balení), od nějž jako první dostanou do samotné hry neoficiální češtinu, kterou tento shop dlouhodobě sponzoruje. Její autoři z fanstránky GTA.cz strávili s překladem uplynulý půlrok na základě konzolové verze, takže již jsou v poměrně pokročilém stádiu prací.

"Máme přeloženy všechny mise, vedlejší mise, policejní databáze, internetové servery a e-maily ve hře, část miniher (bowling, šipky, kulečník), menu mobilu a rozhovory, které se přímo týkají misí, aby se dalo porozumět většině hlavního příběhu a pochopit většinu činností, jež lze ve hře dělat," řekl nám vedoucí projektu s přezdívkou KenR. "Díky tomu, že jsme češtinu tvořili nezvykle podle videí, jsme se mohli hodně zaměřit na to, jak potom překlad vyzní a pilovat ho." Veškerý dosavadní text prý prošel dvojitou korekcí - prvně kvůli diakritice a hrubkám, podruhé pro sjednocení názvů. Ty zůstanou v originále (např. gang The Lost), stejně jako přezdívky na internetové seznamce nebo jména ulic a čtvrtí, což by vyžadovalo další práci s předěláváním textur dopravních cedulí atd.

Nyní mají hotovo přibližně 1 MB textu, přičemž jeho celkový objem činí 2,7 MB. Nicméně ví, co je ještě potřeba dodělat (věty typu "Ahoj, Niko, zajdes se mnou na kulecnik?") a pouští se do toho v těchto dnech již s PC verzí. Tady jsou úplně první, čistě testovací obrázky z úvodu hry:

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
obrázky z rané verze češtiny

"Život nám usnadnilo, že datový formát hry je stejný jako u předchozích dílů série, což znamená například texty v .gxt souborech či textury v .txd. Navíc k našemu dobru jsou i tagy v textech, které se poté zamění za písmena v poučkách (Zmáčkni XX, aby ses rozjel), totožná v konzolové i PC verzi," vysvětluje autor zákulisí.

Čeština by neměla být větší než 10 MB a zákazníci Xzone ji dle jeho ujištění mají obdržet do týdne, což je výrazně dříve, než by leckdo čekal. Update - došlo k odkladu na třetí prosincový týden, prý se ještě řeší problémy s diakritikou a instalátorem. "Bude to vlastně takový veřejný betatest poloviční češtiny (zatím bez diakritiky), který bude průběžně vylepšován opravnými a rozšiřujícími balíčky s přidaným textem. I dle toho, jak lidé nahlásí chyby," doplňuje KenR z GTA.cz. Jediné starosti mu dělá hrozba možného padání, kvůli čemuž by asi měl celou hlavní linii (cca 40 hodin) projít ještě před uvolněním, protože ho klidně mohou způsobit i texty (viz třeba nefunkční plná hra Vampire World u nedávného Score, později zprovozněná patchem).

Po skončení několikatýdenní exkluzivity Xzone má být čeština pro GTA IV PC dána volně ke stažení z vybraných internetových stránek: už v trochu civilizované podobě a více otestovaná, ale rozhodně pořád ještě ne ve finální verzi, kterou lze očekávat někdy příští rok - více o celé hře v našem předešlém zpravodajství.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:
Fotky českého balení Grand Theft Auto IV PC  [2.12.2008 12:12 - jd]
Oficiální HW nároky Grand Theft Auto IV PC  [1.12.2008 13:13 - levis]
Ochrana SecuROM u Grand Theft Auto IV PC  [29.11.2008 17:17 - levis]
zdroj: vlastní

jd

Nejnovější články