Nová verze Minecraftu propojí singleplayer s multiplayerem
zdroj: tisková zpráva

Nová verze Minecraftu propojí singleplayer s multiplayerem

6. 7. 2012 13:00 | Preview | autor: Adam Homola |

Minecraft, který se těší stále větší oblibě, pomalu se objevuje na více platformách a jeho sláva neutuchá, se brzy dočká zbrusu nové verze. Už za necelý měsíc, konkrétně 1. srpna 2012, vyjde Minecraft 1.3. Nová verze přinese, kromě spousty menších či větších záplat a úprav, hlavně jednu zásadní novinku - sloučí singleplayer s multiplayerem. Přesněji řečeno tvůrci samostatný singleplayer úplně odstranili a udělali z něj jen nadstavbu pro multiplayer. Proč? Ze dvou důvodů: za prvé je to prý potřeba kvůli modovací API, aby neměl každý mod několik implementací a za druhé kvůli patchování. Když vývojáři opraví nějaký bug v singleplayeru, budou vědět, že je opraven zároveň i v multiplayeru, což se předtím muselo řešit zvlášť.

Multiplayer se do singleplayeru navíc promítne i jinak - teď budete mít možnost sdílet svůj singleplayerový svět s kamarádem, který je na stejné lokální síti jako vy. Navíc budete moci v singleplayeru využívat příkazy typické pro multiplayer. Jako příklad uvedli vývojáři /gamemode a /give. Když teď bude technicky Minecraft pouze multiplayerovou hrou (se singleplayer nadstavbou), je stabilita důležitá víc, než kdy jindy. Právě stabilita dostávala třeba během vydání XBLA verze dost na frak. To by měla nová verze 1.3 řešit a hráči by měli mít od srpna mnohem plynulejší a lepší zážitek.

Kromě výhod má sloučení singleplayeru a multiplayeru i své mouchy. Jednou z nich je například vyšší hardwarová náročnost. Hra musí totiž nově celý svět zároveň simulovat a emulovat, což si vyžádá mnohem více výpočetního výkonu procesoru. Vývojáři si jsou toho vědomi a budou pracovat na optimalizaci, ale náprava se prý nedostaví dřív, než ve verzi 1.4. Vývojáři na verzi 1.3 dělali dlouho a nová verze bude měnit i některé prvky samotného enginu, ale na optimalizaci se bohužel dostane až později. To tvrdí na oficiálním webu. Ve výpisu kompletních změn na Redditu zase ale stojí, že se kromě celkové stability vylepšila i optimalizace hlavně pro paměť, procesor a využití sítě. Čert aby se v tom vyznal.

Z dalších novot můžeme telegraficky jmenovat například smaragdy, systém pro obchodování s vesničany, možnost psát knihy a nechávat tak pro ostatní hráče různé příběhy, nové terénní prvky a spoustu dalších věcí. Na stručný sumář se můžete podívat na oficiálních stránkách Mojangu a na kompletní výpis všech změn na Redditu. Týden před vydáním nové verze vyjde ještě RC verze (release candidate), která bude s tou finální téměř identická a bude sloužit pro srever adminy a moddery, aby se mohli na novou verzi dostatečně připravit. Na nové obrázky z verze 1.3 se můžete podívat v naší galerii.

Nejnovější články