Firewatch je lineárně nelineární tajemno v hlubokém lese
zdroj: Campo Santo

Firewatch je lineárně nelineární tajemno v hlubokém lese

5. 9. 2014 20:30 | Preview | autor: Adam Homola |

Jedna z nezávislých her, na kterou je momentálně zvědavá velká část herní obce, je bezesporu Firewatch. Vizuálně uhrančivý kousek od nového týmu Campo Santo se na výstavě PAX prezentoval novinářům komentovaným demem a díky vývojářům a Twitchi se i vy můžete podívat, co mohli vidět novináři před pár dny.

Ve Firewatch se ujmete role Henryho, jehož úkolem je hlídat kus lesa ve Wyomingu před potenciálně hrozícím požárem. Píše se rok 1989 a před rokem byly obrovské požáry v Yellowstonu. Henry ale není zapálený do práce hlídky, spíše do hlubokých lesů utíká před osobními problémy.

Firewatch může strukturou vzdáleně připomínat Gone Home - jde o first person explorativní hru postavenou na příběhu. Jen by tu mělo být mnohem více mechanik a vůbec více "hry" než tomu bylo v případě Gone Home. Hned první úkol, který Henry od své nadřízené dostane, je pacifikace partičky lidí, kteří uprostřed parného léta a vyschlého lesa střílí petardy. Což je nejen zakázané, ale v kontextu prostředí a doby též extrémně nebezpečné.

Z bezpečí vaší věže se tak vydáte směrem k jezeru a je čistě na vás, kterou cestou půjdete. Firewatch je sice lineární hra ve smyslu příběhovém, ale jakou cestou se vydáte a co při tom budete dělat a povídat, je čistě na vás. Vaše šéfová Delilah, která je ve své vlastní věži v dálce, vám bude cestou do vysílačky pořád povídat pracovní věci, osobní věci, moudra a můžete s ní vést časté rozhovory. Anebo ji úplně ignorovat.

V reakcích máte volné ruce, a když budete mlčet jako Gordon Freeman, dočkáte se od Delilah adekvátní reakce. Šéfové nemusíte popisovat přesně - co děláte, vidíte a myslíte si. Většinou byste měli mít na výběr z více možností a klidně ji můžete trochu vodit za nos nebo rovnou regulérně lhát. Jaký přesně to bude mít dopad a jakou motivaci by měl mít hráč, aby poskytoval zavádějící informace, ještě nevíme.

Svobodu máte nejen na vysílačce, ale i při řešení problému s opilými turisty, kteří se koupou v jezeře. Můžete na ně křičet, můžete jim vzít rádio a odnést si ho do věže. Můžete jim také rádio hodit do vody nebo nedělat vůbec nic... Všechno je jen na vás a hra bude na všechny vaše činy adekvátně reagovat. Jádro příběhu Firewatch se točí kolem jedné velké záhady, která se ale nestane naráz.

Vývojáři budou postupně dávkovat jednu malou podivnou věc po druhé. A až se časem navrší a menších záhad bude hromada, vyvrcholí příběh v něco, co se dozvíme až po vydání. Všechny záhady a nástrahy lesa a příběhu je tak dobré sledovat, a i samotná hra se přizpůsobí tomu, co jste udělali nebo neudělali v minulosti. Na konec se ale všichni hráči doberou k jednomu jedinému závěru - Firewatch stojí na silném příběhu a svobodu budete mít spíše ve vašich činech a slovech, než ve větvení příběhu.

zdroj: Vlastní

Firewatch není typ hry, ve které byste mohli umřít, jak tvůrci potvrdili na Twitchi. Neexistuje žádné stádium prohry nebo situace, kdy byste například spadli z útesu a zabili se. O tom Firewatch nebude. Nemusíte se tedy bát ani žádné velké zvěře - medvědi a podobná zvířena tu nebude. Těšit se můžete jen na veverky, ptáky a podobné tvory.

Velká překvapení přijdou asi až po vydání při samotném hraní, ale zatím je největším překvapení fakt, že hra běží na enginu Unity, Což bych do hry neřekl. A staromilce potěší, že Campo Santo plánují tradiční model vydání - nechystají early access, Greenlight, ani epizodický model. Firewatch prostě příští rok vyjde, my si hru nadšeně koupíme a dohrajeme. A vy třeba taky. Snad bude stát za to.

Nejnovější články