Zeschuk a Muzyka opouští BioWare i herní průmysl
zdroj: tisková zpráva

Zeschuk a Muzyka opouští BioWare i herní průmysl

19. 9. 2012 10:46 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

V životě snad každého člověka přijde moment, kdy pocítí, že přišel čas na kompletní změnu toho, co dělá.

Nu a nyní přišla na duo zakladatelů BioWare, doktory Grega Zeschuka a Raye Muzyku. Ti totiž oznámili, že v BioWare a herním průmyslu obecně končí a odchází se věnovat něčemu zcela novému. Jednoduše, zaveleli si ke změně v životech. Po skoro dvou dekádách v téhle oblasti se není skoro čemu divit.


Obě rozlučky si můžete přečíst zde. Muzyka se prý rozhodl už v dubnu a dal EA šest měsíců na to, aby se připravili na následné změny v pozicích. Nešlo tedy o rozhodnutí impulzivní a reagující na události posledních týdnů, či měsíců. „Rozhodnutí opustit videoherní průmysl se těžko vysvětluje, ale v základě se cítím stejně, jako když jsem založil BioWare a opustil praxi na pohotovosti. Výsledkem byly úžasná dvě desetiletí s BioWare a později EA. Ne vždy dostanete možnost dělat své vysněné povolání. Nyní cítím, že se musím v kariéře pohnout dál a dělat něco nového“, vysvětluje Muzyka.

Zeschuk hovoří podobně: „Po skoro dvaceti letech v BioWare jsem se rozhodl, že přišel čas se posunout dál a zkusit něco nového. Tohle rozhodnutí jsem neučinil bez jisté bolesti a lítosti, ale je to něco, co vím, že musím udělat. Pro sebe i pro svou rodinu. Dosáhl jsem neočekávaného momentu ve svém životě, kdy už nemám to nadšení pro firmu, hry a samotný tvůrčí proces, jaký jsem míval. … A... to je vše. Normálně, kdybych ještě pracoval na Star Wars: The Old Republic, rozhloučil bych se slovy Nechť vás provází Síla, ale to už neplatí. Takže mne jen napadá říct díky... za všechno“.

Oba vývojáři pak celkem obsáhle děkují všem spolupracovníkům jak z BioWare, tak EA a firem, s nimiž v bohaté historii BioWare pracovali. A samozřejmě fanouškům a hráčům. Co se týče další činnosti, je jasné, že oba už mají tak nějak tvorby her dost a chtějí vypustit páru u něčeho zcela nového. Muzyka nespecifikuje co, ale mluví o zábavním průmyslu, takže k lékařské kariéře se vracet určitě nechce. Zeschuk má v hlavě pořad o pivu. „Po svém odchodu hodlám strávit pořádný čas se svou rodinou, a pak se věnovat nějakým nadšeneckým projektům spojeným s pivem. Tím hlavním bude webová show The Beer Diaries, kde budu dělat rozhovory s významnými sládky a představovat jejich pivo. Pokud vše půjde dobře, budu pracovat na dalších pořadech spojených s pivem. Pokud ne, opiju se spoustou chutného piva a možná se vrátím ke hrám, možná budu dělat něco úplně nového. To napoví až čas“.

Čímž se nám uzavírá jedna etapa v existenci velmi úspěšného a populárního studia. To nebude těmito odchody tvůrčím způsobem ovlivněno, vzhledem k tomu, že postupem času se funkce této dvojice proměnila na spíše korporátní (byť hráli v tvorbě her stále neoddiskutovatelnou roli). O budoucích projektech studia se v daném blogu zmiňuje Aaryn Flynn a my se k některým zmínkám ještě vrátíme v samostatném článku. Každopádně oběma tvůrcům přejme hodně štěstí v další činnosti, zvláště pak co se týče oněch zajímavě znějících pivních projektů. A samozřejmě co nejvíce odpočinku - za to, kolik desítek až stovek hodin jsme s jejich hrami strávili, si jej zaslouží.

Nejnovější články