Valve uvádí 100$ poplatek za vložení hry do Steam Greenlight
zdroj: tisková zpráva

Valve uvádí 100$ poplatek za vložení hry do Steam Greenlight

5. 9. 2012 10:25 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Zmatek, spousta zajímavých her, ale i spousta absolutního bordelu a balastu. Tak nějak vypadala ta část Steamu, kde se nachází Greenlight, před pár dny spuštěný systém, který umožňuje tvůrcům, aby své současné i budoucí výtvory předhazovali hladovým hráčům, jejichž hlasy by pak daný titul měly dostat do prodeje právě na Steamu. Bylo zjevné, že Valve bude celý Greenlight muset upravovat a čím dříve s tím začne, tím lépe to pro všechny bude – pokud má tedy Greenlight v případě nezávislých her opravdu nahradit interní schvalovací proces Valve (čemuž tedy na 100 % nevěřím). No vidíte, uběhlo pár dní a první změny už přichází, přičemž rozhodně nejsou kosmetické, tedy minimálně ta hlavní ne.

Od teďka, když bude kterýkoli uživatel-vývojář chtíti vložit svůj titul do Steam Greenlight, čeká ho jednorázová platba 100 dolarů, kterou si Valve nenechá, ale celá částka okamžitě poputuje na charitu, konkrétně Child’s Play. Mělo by to efektivně zabrzdit všechny vtipálky, kteří v Greenlight zakládali pro srandu svou, přátel i králíků mimoňské i falešné tituly. Je třeba říci, že nové pravidlo se 100 dolarovou platbou nebude zpětně uplatněno na ty uživatele, kteří už svůj legitimní titul do Greenlightu vložili. Čili, hned několik českých her, jejichž seznam najdete v této skupině, je absolutně v suchu.

Druhá podstatná změna souvisí se samotným procesem výběru. Valve si evidentně uvědomuje, nebo spíše reaguje na takovou malou, ale slyšitelnou vlnku kritiky, že v hlavní nabídce Greenlightu se hry moc nestřídají a většinu pozornosti tak na sebe strhávají už nyní známé projekty, zatímco na ostatní se nedostává. Od nynějška, když se zalogujete na Steamu a mrknete, co nového u Greenlightů, tak vám bude prezentován menší a pokaždé trošku jiný mix her, které jste ještě nehodnotili. Složen bude navíc z populárních a nově přidaných her v Greenlightu, čímž by se mělo dostat i na projekty, o nichž doposud neslyšel opravdu nikdo.

Obě dvě změny mají pozitivní charakter, i když se 100 dolarová platba může zdát, jako přemrštěná. Pokud má ale Greenlight opravdu plnit svou funkci, čili být prostorem pro promo i těch nejmenších vývojářů, tak je to nezbytné zlo. A proč? Protože lidi jsou s prominutím (dosaď si vlastní hodnocení)… Jinak by se samozřejmě hodilo, kdyby Valve hodila odkaz na Greenlight přímo na homepage Steamu, ale to bude asi až v updatu č. 56.

 

Nejnovější články