Electronic Arts chystá EA Access, novou službu předplatného svých her pro Xbox One
zdroj: tisková zpráva

Electronic Arts chystá EA Access, novou službu předplatného svých her pro Xbox One

30. 7. 2014 11:01 | Novinky | autor: Adam Homola |

Konečně se pomalu dostáváme k modelu, kdy nebudeme platit za jednotlivé hry, ale za předplatné. Prvních vlaštovek tu bylo před pár lety už několik, ale teď se do modelu předplatného pořádně opřel jeden z největších vydavatelů, Electronic Arts. Ten teď oznámil zbrusu novou službu EA Access, která bude ze začátku dostupná pouze na Xbox One, ale je docela možné, že časem se rozšíří i na ostatní platformy.

EA Access není o ničem jiném, než o neomezeném hraní balíku her od EA za určitý poplatek. Pokud budete mít službu aktivovanou, máte automaticky přístup k vybraným hrám od EA pro Xbox One. K tomu dostanete 10% slevu na "digitální obsah" od EA pro Xbox One, který lze zakoupit z Xbox Games Store. Pod digitálním obsahem nejsou schovaná jen DLC, ale i plné hry. 10 procentní slevu tak můžete aplikovat třeba na NHL 15, Dragon Age: Inquisition, nebo i na služby jako Battlefield 4 Premium a body pro FIFA Ultimate Team apod.

Navíc ještě dostanete přednostní přístup do nových her. Například Dragon Age: Inquisition, NHL 15, NFL 15, FIFA 15 a NBA LIVE 15 si budete moci vyzkoušet už pět dnů před oficiálním datem vydání. Nemělo by jít sice o plné hry, ale o blíže nespecifikované "trials", tedy jakousi ochutnávku, nebo demo, chcete-li, z kterého se vám ale do plné hry přenesou samozřejmě uložené pozice i třeba achievementy. Hry, se kterými bude EA Access startovat, jsou FIFA 14, NFL 25, Peggle 2 a Battlefield 4. Další tituly se mají přidávat v brzké době, ostatně služba se zatím spouští jen pro omezený okruh zájemců v beta verzi.

zdroj: Archiv

Celý EA Access s plnými hrami, slevami a přednostním přístupem vás vyjde buď na 3,99 eur za měsíc, nebo na 24,99 eur ročně. To je obrovský rozdíl v cenách oproti případu, kdy byste si dané tituly měli kupovat tradiční cestou. EA do toho očividně přádně šlape, protože ve spolupráci s GameStopem, Amazonem a EB Games bude nabízet kartičky s předplatným, takže se k tomu dostanete i v případě, že nemáte kreditní kartu.

Jestliže se vám EA svými sporty a ostatními hrami trefuje pravidelně do vkusu, je vám služba EA Access šitá přímo na míru. Rozšíření na další platformy je asi jen otázkou času, stejně jako výrazně větší rozšíření nabízených her. A doufejme, že se tohoto modelu chytí i jiní a časem budeme moct na přežitek v podobě cca 1000 Kč za novou hru zapomenout. Potkalo to hudbu, do určité míry filmy a knihy. Hry se modelu předplatného nevyhnou.

Co se týče dostupnosti v České republice, sice není zahrnuta v seznamu zemí, kde EA Access bude začínat, ale české stránky určené projektu už jsou a nyní došlo i k potvrzení přes Twitter, že služba vyjde všude, kde je dostupný Xbox One - ten u nás ještě oficiálně vydán nebyl, ale až bude, měl by být k dispozici i EA Access.

Nejnovější články