Tak nám hackli Windows Vista. Už zase
zdroj: tisková zpráva

Tak nám hackli Windows Vista. Už zase

27. 12. 2006 16:16 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Jestli někdo nespí, tak to není čert, ale hackeři.

Není to ani týden co Jim Allchin mluvil o posílené bezpečnosti Windows Vista a jak se jejich operační systém vypořádá s hackery a záludnými kódy. Mezitím ale někdo u Windows Vista cracknul aktivační schéma a na začátku tohoto měsíce přišli piráti s nápadem jak pomocí VMware předstírat Microsoftí Key Management server (KMS) a mít puštěné Vista Business a Enterprise až 180 dní. Pak server EnGadget přišel s dalším exploitem, který umožnil uživatelům permanentní aktivaci 32-bitových Vista pomocí craknutých souborů a po několika zásazích a tricích v registrech se jim podařilo zmrazit odpočítávání vedoucí k nutné aktivaci. To skončilo/zamrzlo na 43 200 minutách (30 dnech) a už dál nepokračovalo. Zlí jazykové se tedy ptají, jak to vlastně bude s tou bezpečností, když byl tento operační systém craknut ještě před tím, než se vůbec dostal na trh, teda než byl oficiálně uveden do obchodů pro běžné zákazníky?

No a to není jediná věc, kvůli které je Microsoft v poslední době pod palbou. Kontroverzní je také DRM (Digital Rights Management nebo také Digital Restrictions Management), který je ve Vista použit. Stručně řečeno, je to jakýsi hlídací pes, který se snaží vyčenichat nějaké to svinstvo a poskytnout ochranu pro to, co Microsoft nazývá "prémiový obsah". Ovšem tahle sranda funguje neustále a kontroluje "všechno" 30 krát za vteřinu, čímž úspěšně užírá procesoru a jiným zařízením cenné takty a výkon. Dokonce se objevila (objektivně potvrzeně-nepotvrzená) informace o tom, že DRM ve Vista může zpomalit i high-endové grafické karty. Protože jenom k tomu, abyste se podívali na naše stránky, se musí data napřed načíst do síťového bufferu ve vašem PC, zkopírovat se do operační paměti, zkopírovat do vyrovnávací paměti vašeho prohlížeče, zkopírovat se do jeho renderovacího enginu, pak se zkopírovat do renderovací/obrazové cache a nakonec doputovat do monitoru. DRM se přitom po celou dobu hlídá to, aby se během všech těchto kopírování náhodou nestalo něco nepěkného a všechna tato kopírování byla v souladu se všemi pravidly. Stručně řečeno, je to způsob, jak zabránit "závadnému kopírování".

Microsoft byl vždycky firmou, která se kopírování bránila zuby nehty. Navzdory všem pomluvám a řečičkám závistivců. Jedna z nich například tvrdí, že Microsoft okopíroval spoustu nápadů a vlastností z operačního systému MAC OS X a použil je ve svých Windows Vista. Ale to není to pravda. Abyste nenaletěli na takové a podobné pohádky, udělal David Pogue z The New York Times srovnávací video, ve kterém se zabývá zvlášť MAC OS X a zvlášť Win Vista a vysvětluje na příkladech, že nic není okopírováno a že žádné nápady nejsou ukradené. Ostatně, můžete se o tom přesvědčit sami :)

zdroj: DailyTech

cappy

Nejnovější články