Srpnové Catalysty a další ovladače
zdroj: tisková zpráva

Srpnové Catalysty a další ovladače

19. 8. 2009 9:09 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

S hromadou urychlení her pod DirectX 10 pro CrossfireX, ale také s problémem v Anno 1404.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva ATI na QuakeConu předvedla DirectX 11 grafiku a zároveň nám běžným smrtelníkům přinesla srpnové Catalysty. A že je na co koukat! Přibyla podpora OpenGL 3.1 a to včetně OpenGL Shading Language 1.30 a 1.40. Dále přinesla hromadu urychlení her pod DirectX 10 převážně pro CrossfireX konfigurace (bohužel majitelé Windows XP asi nepoznají rozdíl). Nejvyššího urychlení se dočkají Battleforge (až 50%) a Company of Heroes (až 77%) a FarCry 2 (až 50% pro Dual CrossfireX a až 88% v případě Quad CrossfireX). Celý seznam "zrychlených her" naleznete např. zde.

Ale ne vše je tak krásné. Objevil se závažný problém s černáním textur v Anno 1404. Resident Evil 5 PC benchmark má zcela podivný propad výkonu oproti předchozí verzi Catalystů. Pakliže máte mouse lag ve Far Cry 2, pak si vypněte Vsync. Bylo opraveno několik chyb v Catalyst Control Center, problémy při připojování HDTV, odstraněn problém se zobrazením vody v Call of Duty: World at War a odstraněny artefakty při přehrávání DVD. Podporovány jsou opět pouze karty od Radeonu HD 2400 výše. Stahovat můžete jako obvykle ze stránek ATI/AMD

NVIDIA nám od minulého přehedu nepřinesla prakticky nic nového. Vyšla akorát beta 190.56 s podporou OpenGL 3.1 a 3.2 určená pro vývojáře. Podporovány jsou grafické karty série 8800 a vyšší. Na fóru Guru3D si hráči stěžují na různé problémy. Jelikož je beta určena vývojářům, osobně ji nemohu doporučit k běžnému hraní (ale hlásit se to musí ;) Stahovat můžete přímo ze stránek NVIDIA.

Creative pár týdnů po minulých ovladačích pro normální karty X-Fi dokončil novou verzi ovladačů pro zvukové karty X-Fi Titanium. byla zvýšena kompatibilita s grafickými kartami firmy NVIDIA běžícími ve SLI konfiguraci na základních deskách s NVIDIA chipsetem. Ovladač je k dispozici pro Windows XP/Vista/7 32/64bit. SOučasně s ovladače vyšla i nová verze Creative Console Launcher 2.61.30 určená pouze pro karty X-Fi Titanium na Windows Vista/7.

Realtek si dal trochu pohov a od minulé verze ovladačů High Definition Audio 2.29 jsme za měsíc pokročili pouze na R2.30. Stahujte pro Windows XP a Vista/7. Dále zde máme zcela nový unifikovaný ovladač pro síťové karty Realtek RTL8111/RTL8168/RTL8169/RTL8110S pro Windows 7. A to je od jinak velmi plodného Realteku vše.

Na závěr doporučím sice postarší, ale přesto velmi pěkný a náročný benchmark postavený na hře X3: Terran Conflict.

zdroj: Guru3D, Qr.cz

mdt

Nejnovější články