Srovnání obrazové kvality her na X360 a PS3
zdroj: tisková zpráva

Srovnání obrazové kvality her na X360 a PS3

14. 11. 2006 23:23 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Playstation 3 je v rukou nedočkavých hráčů sotva pár desítek hodin a jak se dalo očekávat, objevily se na nejrůznějších webech ukázkové obrázky a videa z jedné a té samé hry s cílem poodhalit vizuální rozdíly mezi oběma konzolemi.

K překvapení většiny hráčů zatím na body vítězí podceňovaný Xbox 360. Nejprve se objevilo video (16 MB) s přímým porovnáním skejťácké hry Tony Hawk Project 8, kde nešly nedostatky PS3 verze tak snadno skrýt. Autoři nahrávky si stěžovali na horší grafiku, framerate i nepřítomnost online módu. Hned vzápětí následovalo další video (35 MB), tentokrát z golfu Tiger Woods PGA Tour 07. Ačkoliv jsou obě verze prakticky identické, většina hráčů se přiklání ke konstatování, že Xbox 360 má lehce navrch. Těžko říct, zda je to pravda nebo se jedná o čistě subjektivní dojmy každého pozorovatele. Ostatně, posuďte sami, která verze se vám na záznamu zdá hezčí.

Nejzajímavějším materiálem jsou obrázky, resp. fotky ze závodní hry Ridge Racer. Situace je pikantní v tom, že na Xboxu 360 vyšel před rokem Ridge Racer s pořadovým číslem 6, kdežto pro PS3 se dělala úplně nová verze označená číslem 7. Obě hry však nabízí stejná vozidla a tratě, takže je možné udělat vcelku objektivní srovnání. Toho se chopili pánové z XtremeSystems a pokusili se zachytit totožnou herní situaci na obou konzolích:

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
vlevo Xbox 360, vpravo Playstation 3

Obrázky jsou sice ofoceny z televizoru, ale dají vám určitou představu o viditelných rozdílech. Samozřejmě se okamžitě strhnul poprask, proč vypadá PS3 verze tak uboze. Já to tak černě nevidím. Xbox 360 má sice některé detaily viditelně lepší, zejména textury, ale současně si všimnete většího množství objektů kolem trati u PS3. Trochu mě překvapilo, že na dvou momentkách ze tří je Xbox 360 jednoznačně lepší, ale u obrázku s autem v údolí se mi PS3 verze zdá prokreslenější. Možná je jedna z fotografií příliš tmavá, těžko říct.

Osobně bych těmto srovnáním nepřikládal velkou váhu. Zatím. Dokonce se něco podobného dalo očekávat. Xbox 360 se už určitým způsobem etabloval, jeho hardware není tak komplikovaný a nepochybně disponuje i lepšími vývojářskými nástroji. Zvládnout dřímající sílu PS3 potrvá delší dobu, ale časem se můžeme dočkat senzačně vypadajících her. Už teď je ovšem jisté, že mezi oběma konzolemi asi žádná výkonnostní propast nebude a všechno tak bude záležet na schopnostech jednotlivých týmů. Určitě bude zajímavé sledovat další vývoj, protože málokdo z nás si teď vzpomene na slova Kena Kutaragiho, že next-gen přijde teprve s PS3. Který Ridger Racer se vám osobně líbí víc a proč - šestka na Xboxu 360 nebo sedmička na Playstation 3?
zdroj: diskusni fora, PCTuning

ik

Nejnovější články