Procesor AMD Athlon 64 se stal realitou
zdroj: tisková zpráva

Procesor AMD Athlon 64 se stal realitou

24. 9. 2003 1:01 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Včerejší den se patrně zapíše zlatým písmem do dějin společnosti AMD.

Po dlouhém vývoji, problémech s výrobou (a ještě delších odkladech) se konečně představuje procesor, který může mnohé změnit. Nejenom v rozložení sil na trhu, ale v oblasti procesorů vůbec. A nejenom to. AMD uvedla nový procesor a zároveň s tím přešla na zcela vlastní platformu, která se s konkurenčními bude poměřovat velice těžko.
Obrázek zdroj: tisková zpráva První testy nového procesoru AMD se objevily už v pondělí, ale do těchto chvil jsme je museli považovat za neoficiální. A jaký tedy je nový šampión od AMD? Suchopárným technickým slangem jde o 64bitový procesor, který je schopný zpracovávat i klasické, 32bitové instrukce a který ve svém jádru obsahuje integrovaný paměťový řadič. Další "výbavu" tvoří instrukce MMX+, 3DNow!+, SSE, SSE2, X86-64, 128 KB L1 Cache (64 KB instrukce + 64 KB Data) 1024 KB L2 Cache a dříve mírně opomíjenou ochranu proti přehřátí. Nutno podotknout, že Intel v současnosti na trhu nemá nic, co by se honosilo podobnými parametry.

Zároveň však musíme konstatovat, že Athlon 64 svým designem vychází ze svého úspěšného předchůdce, Athlonu XP. Takže nejde o konstrukčně zcela nový procesor, který by byl tranzistor po tranzistoru postaven od úplné nuly. Můžeme to brát jako výhodu - a zároveň i jako nevýhodu. Nakonec náruživého hráče zajímá především řeč čísel a podávané výkony. Proto následující linky odkazují na prozatím zveřejněné recenze na internetu a srovnání s procesory Intel:

Ace's Hardware, AMDMB (Athlon 64), AMDMB (Athlon 64 FX 51), AMDZone, Anandtech, AthlonXP, Digit Life, ExtremeTech, Gamers Depot, Hexus, HardOCP, Hothardware, Legit Reviews, LostCircuits, OCAU, PCstats, Sudhian Media, Tech Report, Tom's Hardware, UK Gamer.

cappy

Nejnovější články