Potíže s ovladači Catalyst 3.8
zdroj: tisková zpráva

Potíže s ovladači Catalyst 3.8

19. 10. 2003 10:10 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Oheň, oheň, bude svítit..., zpívá se v jedné české písničce.

A pokud se něco nestane, budou svítit i grafické karty s čipy ATi. Na Rage3D se totiž objevila zpráva, že nové a nedávno uvolněné ovladače Catalyst 3.8, způsobují přehřívání grafických karet a jejich následnou nestabilitu. Tvůrci Rage3D proto vyzpovídali Terryho Makedona, který má v ATi (mimojiné) na starosti vývoj ovladačů a ten jim k tomuto problému sdělil:

    Co se týká přehřívání. Dali jsme si práci s analýzou teplotních změn vyplývajících z používání ovladačů Catalyst 3.8. V žádném případě jsme nepozorovali žádné dramatické zvýšení teploty, natož okolo 10 stupňů, jak bylo uváděno. Nezkoušeli jsme sice přetaktování, ale nepatrné zvýšené teploty jsme zaznamenali jenom v některých specifických případech (například ve scéně "Natural" v 3D Marku 2003). A jakékoliv takovéto zvýšení teploty není nebezpečné, protože se ještě nachází v bezpečnostním pásmu (chladič bývá mírně předimenzován, díky čemuž je možné například přetaktovat - pozn. autora). Nicméně pokračujeme ve zkoumání a budeme se snažit přijít na to, proč tyto teplotní změny existují a co je způsobuje.
Ale to není vše. Jeden z betatesterů ATi dokonce uvedl, že mu kvůli novým Catalystům vyhořel monitor. Terry Makedon k tomu následně řekl, že se pokoušeli tento problém zopakovat, nicméně, že se jim to nepodařilo. Znovu analyzovali kód ovladačů a nenašli nic, co by (podle nich) mohlo daný problém způsobit. Ani zákaznická podpora ATi do těchto chvil nezaznamenala žádný podobný případ zemřelého monitoru. Ale určitě se brzo najde nějaký mazaný Pepík, který nasimuluje závadu a o nový monitor si do ATi napíše.

Výše popisovaný problém se týká všech karet s čipy: Radeon 9800 XT, Radeon 9800 PRO, Radeon 9800 a dále také Radeonu 9700 PRO (včetně Radeonu 9700 a 9500 PRO) softwarově modifikovaného na Radeon 9800. Naopak levnější Radeony 9600, 9200, 9100, 9000, 8500 (a předešlé generace) těmito potížemi postižené nejsou.
zdroj: Rage3D

cappy

Nejnovější články