Ovladače Catalyst 4.2; podpora funkce Overdrive
zdroj: tisková zpráva

Ovladače Catalyst 4.2; podpora funkce Overdrive

12. 2. 2004 23:23 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Společnost ATI se narozdíl od NVIDIE drží pravidelného měsíčního cyklu a dnes večer uvolnila další verzi 4.2 ovladačů Catalyst pro grafické karty s čipem Radeon, které si pro můžete stáhnout z rychlých linků na oficálním webu buď pro Windows XP nebo Windows 9x/ME (23 MB / 9 MB).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Kompletní informace o nové verzi driverů naleznete zde - z her stojí za zmínku vyřešení problemů v TRON 2.0, Line of Sight: Vietnam, Armed & Dangerous, Half-Life, Counter-Strike, Serious Sam 2, Unreal Tournament 2003, Halo, Spy Hunter a Splinter Cell.

A teď trochu z jiného soudku. Na kartách Radeon série 9800 XT a 9600 XT by mělo být nainstalováno teplotní čidlo umožňující v kombinaci s ovladači CATALYST 4.1 (nebo novějšími) používat dynamického přetaktování zvaného „OVERDRIVE“. Podmiňovací způsob jsem v úvodu použil z jednoduchého důvodu – ne u všech XT karet je technologie OVERDRIVE podporována. Abych byl přesnější, řada 9800 XT podporuje dynamické přetaktování bez výjimky, ale u Radeonů 9600 XT je situace trošku složitější. Na kartě musí být speciální čip (LM63 – viz obrázek), který řídí čidlo snímající teplotu VPU. U karet, které toto čidlo nemají jednoduše OVERDRIVE fungovat nebude. Jedná se například o některé karty PowerColor a GeCube.

Tato technologie přetaktování v závislosti na teplotě jádra však v praxi nepřináší nějak famózní výsledky. Zvýšení frekvence VPU maximálně o pár desítek MHz vymačká z vašich karet sice o pár snímků za sekundu navíc, ale to stejně většinou pouhým okem nepostřehnete. Spíše se jedná o další z lákadel na zákazníky.

celeb

Nejnovější články