NVIDIA o nedostatku GeForce 8800 GT
zdroj: tisková zpráva

NVIDIA o nedostatku GeForce 8800 GT

9. 11. 2007 17:17 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Produktový manažer Igor Staněk osvětlil důvody situace v ČR a pátrali jsme i sami, v čem je zakopaný pes. + INFO O GF8800 GTS 640 MB (112 SP)

V návaznosti na včerejší článek o nesehnatelnosti grafických karet GeForce 8800 GT v ČR jsme získali oficiální stanovisko NVIDIE prostřednictvím jejího produktového manažera Igora Staňka, který k nastalé situaci řekl:

    Zvětšit zdroj: tisková zpráva S GeForce 8800 GT je problém v tom, že poptávka převyšuje mnohonásobně naše současné možnosti. Do nynější doby bylo do ČR dovezeno několik stovek karet, které byly vyprodány během pár desítek minut. V současnosti evidujeme v ČR objednávky na několik tisíc kusů a větší část budeme schopni uspokojit až koncem tohoto měsíce. Zaznamenali jsme také dost velké rozdíly oproti našim doporučeným cenám, což je důsledek obrovské poptávky, kdy někteří prodejci zneužívají situace a prodávají karty za mnohem vyšší ceny, než by měli. Každopádně předpokládáme, že koncem měsíce listopadu bude už situace normální a karet bude dostatek.
V mezidobí jsme také pátrali na vlastní pěst, jak je to s výrobou GF 8800 GT a kde může být problém. Nakonec se ukázalo, že čipů G92 (65 nm) je kupodivu dostatek, takže záleží jen na výrobcích karet, jak budou schopni rychle vyrábět. Asi nejlepší situace (jestli se to tak dá nazvat) z hlediska dodávek je v USA. Existují tam i některé (velké) obchody, které mají GeForce 8800 GT ještě skladem, ale jenom jeden z nich je prodává za doporučenou cenu 249,99 dolarů. Všichni ostatní mají bez okolků cenu nastavenou na 299 USD. Spousta obchodů už ale ani neodpovídá na emaily, takže se nic nedá řešit normální cestou. Třeba na [H]ard|OCP si poradili tak, že se spojili s výrobcem karet XFX a spolu s ním se pomocí této stránky snaží dostat nějaké GF 8800 GT přímo do rukou hráčů. V Evropě jsou na tom asi nejlépe v Británii, hned následovaní Francouzi, kteří sice mají vyprodáno, ale podle našich informací dostanou další várku karet už v pondělí (tj. za 4 dny), takže budou mít alespoň něco.

Další dobré zjištění je, že GeForce 8800 GT není problematická karta z hlediska spolehlivosti. V USA se jich už prodaly tisíce, z toho bylo doposud jenom 15 kusů nějak problematických a muselo projít procesem reklamace.

No a na konec tu máme ještě jednu velice dobrou zprávu. Při tom zjišťování, jak je to vlastně s GeForce 8800 GT je a bude, jsme narazili na info, že už odstartovala výroba GeForce 8800 GTS 640 MB se 112 Stream Procesory v jádře (namísto klasických 96 SP). To bude karta, která bude velmi výkonnostně podobná GeForce 8800 GT, ale bude mít 320-bitovou sběrnici (namísto 256-bitové) a také větší paměť (640 vs. 512 MB). Tím pádem bude vhodnější pro wide-screen monitory a vůbec pro hraní ve vyšších rozlišeních nad 1600x1200 bodů (nebo s AA+AF). Ovšem karta bude taky dražší.
zdroj: PR, vlastní

cappy

Nejnovější články