Intel Pentium 4 SSE3 Prescott oficiálně na trhu
zdroj: tisková zpráva

Intel Pentium 4 SSE3 Prescott oficiálně na trhu

2. 2. 2004 14:14 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Intel dnes oficiálně představil veřejnosti svůj nový procesor Pentium 4 Prescott.

Je konec dohadům, fámám a spekulacím. Prescott má čelit ofenzívě ze strany AMD a udržet firmě dominantní postavení na trhu. Podle opravených plánů Intelu by frekvence těchto čipů měla na konci roku 2004 dosáhnout frekvence 4 GHz. V nejbližších dnech budou nabízeny verze 2.8 GHz, 3.0 GHz, 3.2 GHz a jako vlajková loď potom 3.4 GHz. Při této příležitosti bude také starším Pentiím snížena cena a nejvýkonnějším modelům bude posunuta frekvence z 3.2 na 3.4 GHz. Prescott 3.4 GHz se bude prodávat za cca 417 USD, Pentium 4 Northwood 3.2 GHz za 278 USD, Pentium 4 Northwood 3.0 GHz za 218 USD a Pentium 4 Northwood 2.8 GHz za 178 USD.
Technické změny v jádru Pentia 4 nejsou tak radikální, jak se původně čekalo. Žádná revoluce se tedy (alespoň prozatím) nekoná. Stručně bych to asi shrnul tak, že Pentium 4 svojí vnitřní architekturou i nadále zůstalo Pentiem 4. Na druhou stranu, o evoluční kroky není nouze. Ty především představuje natažení pipeline z 20 na 31 (!!) stupňů, zvětšení L1 cache z 8 KB na 16 KB a L2 cache z 512 KB na 1024 KB (1 MB). Propustnost cache (tj. vyrovnávací, mezi-paměti) u 3.4 GHz Prescottu nově dosahuje 108 GB/s. Přičemž samotný důvod větší cache je prostý. Má udržet dlouhou pipeline v chodu a to tak, aby byla neustále zásobovaná daty a procesor zbytečně nepracoval naprázdno v momentě, kdy to po něm nikdo nechce. Jednoznačným reklamním tahákem Intelu budou kromě frekvencí asi nové instrukce SSE3. Ale upřímně řečeno, mnoho jich není. Dohromady 13, přitom samotné SSE obsahuje 144 instrukcí. Mnoho není ani programů, které by je podporovaly. Světlou výjimku (??) tvoří pouze Mainconcept MPEG Encoder 1.4.1, takže na jejich skutečný přínos si budeme muset ještě počkat.

Změnu doznala i výrobní technologie. Intel přešel na 0.09 mikronu a i přes zmíněnou větší cache se mu podařilo udržet plochu jádra v rozumných mezích 125 mm2 (Northwood 127 mm2). V praxi to znamená, že při použití 300 mm waferů nebude výrobní cena procesoru Prescott vyšší jak 20 USD, a cca 47 USD i s připočtením ostatních nákladů. Vše však závisí na výtěžnosti výroby. Zejména v počátcích se může Prescott Intelu pekelně prodražit.

kliknutím na obrázek se dostanete na jeho zvětšenou verzi A teď něco málo k výkonům a také trocha kritiky. Na Tom's Hardware trochu nepochopitelně použili v sestavě pro procesory Intel rychlejší paměti s lepší přístupovou dobou. Ale i přesto testy hrubého výkonu, který pochopitelně hráče zajímá nejvíce, nedopadly pro Prescott zrovna nejlépe. Pro lepší přehlednost jsem v grafu nové Prescotty označil bílou tečkou:

Jak je vidět z grafu, natažení pipeline Prescottům zrovna nepomohlo a ani větší cache je od debaklu nezachránila. Podle mého skromného názoru bude pro hráče tento procesor zajímavý až tak od frekvence 3.8 GHz a vyšší, kdy by se měla nabraná ztráta způsobená delší pipeline zase vyrovnat. Kde v tu dobu bude AMD, to raději komentovat nebudu. Takže jediným místem, kde Prescotty (a Pentia 4 vůbec) doslova září, je práce s videem. V těchto programech je vysoká frekvence spolu se solidní datovou propustností paměťového subsystému doslova nenahraditelná. Výsledky tomu odpovídají.

Recenze Pentia 4 SSE3 Prescott naleznete na těchto stránkách: Accelenation, AnandTech, ExtremeTech, FiringSquad, [H]ard|OCP, Hard Tecs 4U, Hexus, HotHardware, MBReview, PC Stats, Tom's Hardware, The Tech Report, X-Bit Laboratories.

cappy

Nejnovější články