ByteFest 2012 aneb ponor do hardwarové minulosti
zdroj: tisková zpráva

ByteFest 2012 aneb ponor do hardwarové minulosti

23. 9. 2012 12:00 | Hardware | autor: Pavel Dobrovský |

Už v tu chvíli jsem věděl, že jsem to říkat neměl. Jako by se v okamžik, kdy ta slova zazněla, vypnulo slunce. Země se přestala otáčet. Řeky vyschly. Milión hlasů zaječelo – a bylo umlčeno. Někdy prostě za tu vnitřní záchrannou brzdu zatáhnout nestihnete. Přitom to nezní až tak krutě: „A co je támhleto za dva krámy?“ Tomáš Modroczki zmlkl. Zamrkal. Polkl. „Krámy?!“ opakoval uraženě.

Napravo sbírka ZX Specter Tomáše Modroczkiho, vlevo koumání nad operačním systémem. (fotografie v článku: Pavel Dobrovský)

Otázka mířila na dva počítače Osborne Executive. Naštěstí je Tomáš tolerantní a rozpovídá se. Osborne je krasavec od pohledu: dvě disketové mechaniky, masivní klávesnice a zabudovaná sedmipalcová televize. Rok výroby: 1982. No, neberte ho domů! Ve své době se prodával za dva a půl tisíce dolarů. Tomáš ho sehnal na burze za dva tisíce korun. Stále funguje.

Tomášova sbírka ZX Specter (včetně nepříliš známých modelů Spectrum +2 a +3) byla tím prvním, na co jste narazili na sedmém ročníku akce ByteFest věnované starým počítačům a jejich fanouškům. Za stoly se Spectry ale jakákoliv podobnost s výstavou končila – pak následovaly desítky počítačů, o kterých jste nikdy neslyšeli, často vytuněných za hranice představivosti původních inženýrů.

I takový člověk, který k hardwarové historii přistupuje zdrženlivě a bez znalostí, musel propadnout kouzlu Sapiho na osmi palcové diskety anebo dvanácti bitovému Gizmosu SBC 6120 v dřevěné krabici, ze které v tajemném beatu pomrkávají červené diody (a dají se na nich hrát i hry!). A vy se teď mrkněte, jak to na ByteFest 2012 vypadalo.

Mimochodem, jestli je ještě neděle 23. září a jste v Praze, tak se na akci můžete zajít podívat. Končí dnes. Informace najdete na webu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tomáš Modroczki je znám též jako A.I.D.S. - Advanced intelligent didaktik software. Zde vysvětluje, jak vlastně funguje Osborne Executive z roku 1982. „Zajímají mě počítače, které mají duši,“ říká. Když ho občas popadne herní nálada, naláduje do ZXka kazetu s Nether Earth.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
„Dvacet let ležel v garáži, stejně jako tyhle osmi palcové diskety,“ říká Jirka o svém vytuněném počítači SAPI-1 (System for automatic gathering of information od československé Tesly). „Oboje stále funguje.“ Ta divná věc na popředí je disketová mechanika.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Typické doupě hardcore retro hráče. V logické hře Deflektor z roku 1987 jste museli odrážet paprsky světla skrz bludiště.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
JayTee spokojeně hraje na klonu japonské konzole PC Engine (TurboGrafx-16) hru s názvem Legend of Hero Tonma.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Obrazová vzpomínka pro majitele Atari Jaguar.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Na klávesnici jedné Amigy se sejde pět rukou. Každá mačká dvě klávesy. Co se hraje?

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Dune 3: Achtung Die Kurve! Návyková multiplayerovka. Filip Oščádal, jeden z jejích duchovních otců, sedí úplně vpravo.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Jde to i v šesti a zábava je to nemalá.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Martin ukazuje, jak se hraje Star Trek na Gizmosu SBC 120 – to je ten stroj v dřevěné bedně. Menší  krabice na Gizmosu je...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Altair 8800, jeden z prvních cenově dostupných domácích počítačů z roku 1975.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Muž jménem EC1045 ukazuje amatérsky vyrobenou desku na testování funkčnosti desek z počítače SAPI-1. Prý to ještě vypiluje...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Osborne Executive v celé své kráse.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Amigistům s láskou redakce Games.cz

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Vůdce ByteFestu Vladimír Toman se svým atárkem. „Já byl atarista. Srazy byly všude možně, ale pražáci nikam nejezdili, tak jsem to pro ně před sedmi lety uspořádal tady,“ říká s nadsázkou. „První rok bylo třicet lidí. Letos jich máme už přes osmdesát.“

Nejnovější články