Blizzard žaluje německého výrobce botů o 8,5 milionů dolarů
zdroj: tisková zpráva

Blizzard žaluje německého výrobce botů o 8,5 milionů dolarů

16. 3. 2017 12:29 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Znáte tu situaci ve hře, kdy vás zcela zjevně zastřelí někdo, kdo má aimbota, hrajete Hearthstone proti skriptovanému mozku, případně v onlinovce potkáte bota, který pilně farmaří? Minimálně ten první případ vám opakovaně dokáže hraní pořádně znechutit, a to až do té míry, kdy daný titul prostě přestanete hrát. Proti jednomu z výrobců těchto botů vede Blizzard už od roku 2011 táhlý právní spor, který nyní vyústil v žalobu o 8,5 milionů dolarů.

Celý proces se táhne hned z několika důvodů, nicméně tím hlavním je, že firma Bossland, která se výrobou botů už několik let úspěšně živí, sídlí v Německu a dlouhodobě se snaží unikat právníkům americké firmy přes právní rozdíly v obou státech. Jednoduše řečeno, spoléhá na to, že právní překážky budou natolik velké a otravné, že se Blizzardu nevyplatí je žalovat. Nicméně, jak se zdá, herní firma se po pěti letech řešení sporu rozhodla alespoň trochu klepnout Bossland přes prsty.

Důvod žaloby je přesně takový, jaký byste čekali – boty a cheatování jako takové, kterým se Bossland živí, kazí hráčům zážitek, což vede k tomu, že přestávají hrát, případně si hru ani nepořídí a Blizzard tím přichází o peníze. Právničinou je žaloba zahrnutá do porušení autorských práv, neférové soutěže a obcházení DMCA.

Vyřešte si to bez nás

Bossland se nejprve snažil bránit nepostihnutelností kvůli odlišným jurisdikcím v Německu a USA. Následně německá firma přešla ke strategii mlčení, tedy alespoň v právní oblasti s tím, že přejde v platnost rozsudek pro zmeškání, kdy by se prostě soudu vůbec neúčastnila. To by opět nahrávalo Němcům, protože soud nemá moc šancí bez detailního přezkoumání určit alespoň rámcově míru prohřešku nebo i odpovídající finanční kompenzaci.

Blizzard na to zareagoval tím, že vyčíslil škody na základě nejnižších možných sankcí za podvod s úmyslným zlým úmyslem. Bossland sice tím, že se odmítá účastnit soudu zároveň utajuje své zisky, ale během předešlých řízení Němci uvedli, že od roku 2013 prodali jen v USA 119 tisíc svých produktů. Jelikož Bossland vyrábí boty i do jiných her, než jsou ty od Blizzardu, ten odhadl, že se jeho her týká 36 procent z těchto prodejů (fakticky to bude víc, ale Blizzard potřeboval vyjádřit poměr, který bude nenapadnutelný). To znamená, že podle tohoto výpočtu jde o cca 43 tisíc porušení autorských práv, za což je minimální možná pokuta 200 dolarů (opět – kdyby soud probíhal normálně, pokuta by byla zřejmě vyšší). Vynásobením se tak dostanete k cifře 8,5 milionů dolarů, o které Blizzard německou firmu na podvody ve hrách žaluje.

Byznys za miliony dolarů

Pokud byste snad měli pocit, že velká firma šikanuje malé podnikavé programátory, kteří „jen“ vyrábí boty a hacky, vězte, že prodej botů je velký byznys v němž se točí miliony dolarů. Ona pokuta 8,5 milionů dolarů nemusí Bossland položit, byť by asi znamenala pořádný zásah do životního komfortu majitelů firmy. Jen pro příklad, bot do Hearthstone, který zvládá hrát normální hry i Arenu vás vyjde na 25 euro na pouhý rok. Můžete si ale pořídit i ultimátní verzi za 200 eur na rok.

Pokud od roku 2013 Bossland prodal jen v USA 119 tisíc botů, i při uvažování, že by šlo o nejlevnější verzi dostáváte výdělek 3 miliony eur. Bez Evropy a především asijského trhu, kde je zájem o tento typ hacků velký. Navíc jde o čísla od roku 2013, Blizzard podnikl první kroky proti Bosslandu už v roce 2011, takže zisky budou mnohem, mnohem vyšší.

Popravdě řečeno, díky právní prohnanosti Bosslandu a faktu, že jde o Německou firmu Blizzard pořád tahá za kratší konec provazu. Je ale jasné, že chce firmě, která parazituje na (nejen) jejich produktech a kazí jejich zákazníkům zážitek, způsobit alespoň nějakou škodu. Už nyní investoval nemalé částky jen proto, aby se různé části žalob dostaly k německým soudům v Hamburku a Drážďanech, přičemž ne vždy je jejich činnost úspěšná, kupříkladu soud v Drážďanech zamítl žalobu kvůli botům do Heroes of the Storm. Nicméně, jde o dlouhodobou strategii Blizzardu - jak už jsme vás informovali v roce 2014, jednoho z výrobců botů do Hearthstone přiměli ukončit činnost.

Overwatch drží

Jen jedna věc je potěšující. Jak se zdá, ochrana, kterou má Overwatch, stále drží. Po botu rozverně nazvaném Watchover Tyrant najdete na fórech Bosslandu jen smutné otázky zda se někdy vrátí, naposledy z minulého roku a vyjádření tvůrců, jak to je s refundací. Bossland zjevně nenašel způsob, jak obejít detekci, která uživatelům zajistila brzký ban.

Nejnovější články