Crytek je prý na pokraji bankrotu, mluvčí firmy problém popírá
zdroj: tisková zpráva

Crytek je prý na pokraji bankrotu, mluvčí firmy problém popírá

24. 6. 2014 12:48 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Překvapivé spekulace přichází z německého Gamestaru, který uveřejnil článek (bohužel je k dispozici jen v placené verzi) o tom, že Crytek balancuje nad propastí krachu. Důvodem jsou údajně problémy s přechodem firmy na vývoj free to play her, mizerné prodeje CryEngine licence a z finančního hlediska katastrofální vývoj Ryse: Son of Rome.

Možnost, že je Crytek před krachem ale neznamená, že společnost nemá hodnotu. Jen aktuálně nedisponuje financemi na platy zaměstnancům. Podobný problém popisují zprávy s datací před E3, podle kterých čekají zaměstnanci Crytek Sofia už dva měsíce na výplatu, a britská divize prý rovněž nedostává peníze na výplaty včas.

Německý Eurogamer navíc dodává spekulaci, že kolem Cryteku už „krouží supi“ v čele s Wargamingem. Jde o logickou úvaha, protože Wargaming se rozhodně bude zajímat o společnost, která prosazuje free to play model, má špičkové technologie i zázemí a jediné, co jí (údajně) chybí je dostatek disponibilních prostředků na účtech.

Možná je ale podobná úvaha až příliš logická a právě z ní pramení spekulace o zájmu ze strany Wargamingu. Je to první firma, která vás napadne při úvaze „kdo by tak mohl koupit Crytek?,“ což bývá při zákulisní šuškandě zdrojem spousty „zaručených zpráv.“

zdroj: Archiv

Podle jiných informací se navíc objevila možnost záchrany Cryteku před (opět zdůrazňuji – údajným) krachem nejmenovaným čínským investorem. Jde o druhou věc, která vás napadne. Kde by se daly najít další peníze pro krachující firmu? V Číně, která free to play miluje. Neznamená to, že nejde o reálné úvahy, ale zdá se, že zprávy doplňující původní článek jedou podle předpokládaného mustru.

Ze zajetých spekulativních linií však nevystupuje ani samotný Crytek, který fámy o finančních problémech popírá až příliš korporátním jazykem: „Bez ohledu na to, co říkají některá média, jejichž zprávy jsou založené na článku z Gamestaru, může Crytek tyto informace popřít jako dohady. Nadále se soustředíme na vývoj a vydání titulů jako je Homefront: Revolution, Hunt: Horrors of the Gilded Age, Arena of Fate a Warface, stejně jako nadále pokračujeme s podporou a licencováním CryEngine.

zdroj: Archiv

Na jednu stranu vás napadne, co jiného má mluvčí společnosti říct, na druhou popření evokuje klid před bouří. Může na tom všem být zrnko pravdy, popřípadě může jít o reálnou hrozbu? Ano. Firma se v uplynulých letech opravdu rozmáchla, její pobočky najde po celé Evropě, v Asii i Spojených státech a není vyloučeno, že souhra negativních okolností vedla k tomu, že je momentálně, i přes svou základnu značek a produktů „na suchu.“

Stejně tak ale fakt, že Crytek zaměstnává okolo osmi set lidí nenahrává stabilitě ve firmě, která zkouší hodně věcí, co ne vždy vychází – Ryse: Son of Rome či průšvih jménem G–Face.

Pokud bych měl tipovat, věc se má jako v přísloví „není kouře bez ohně.“ Gamestar si kauzu určitě nevymyslel, ale je otázka, zda se hrozba bankrotu rovná skutečnému bankrotu. Crytek má silnou pozici v případném vyjednávání o finančních injekcích od dalších investorů a nemusíme se nutně chytat přímo varianty, kdy Crytek koupí jiná firma. Pokud by na to mělo dojít, jeví se Wargaming jako ideální zájemce. Crytek je pro Wargaming ideální akvizicí díky rozsáhlému portfoliu značek, špičkové technologii a samozřejmě také žánrové spřízněnosti.

Nejnovější články