Další herní studia pomáhají Ukrajině
zdroj: GSC

Další herní studia pomáhají Ukrajině

1. 3. 2022 12:00 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Je to pět dní od chvíle, kdy ruská armáda zaútočila na Ukrajinu. Mnoho herních studií vyjádřilo solidaritu s oběťmi probíhající války nebo se rovnou zapojilo do humanitární pomoci zasláním peněz či pořádáním sbírek.

Některá ze studií zmínila ve svém článku Alžběta, dárců se ale od té chvíle sešlo ještě mnohem víc. Polský Techland pošle stejně jako CD Projekt 1 milion zlotých (přes 5 milionů korun) humanitární organizaci PAH. Nadace spadající pod studio Bungie vybrala s pomocí komunity přes 2,6 milionu korun, které rozdělí mezi trojici neziskových organizací na pomoc obětem. Milion dolarů (přes 22 milionů korun) Červenému kříži, SOS dětským vesničkám a dalším charitám pošle Embracer Group, stejnou částkou přispěje i její CEO Lars Wingefors.

Do pomoci Ukrajině se zapojují i česká studia: Kupříkladu Amanita Design pošle výdělky z prodejů Creaks, Machinaria a Chuchla za tento týden Člověku v tísni. Tvůrci American Truck Simulator a Euro Truck Simulator 2 z SCS Software zase spěchají, aby dokončili speciální edici DLC s ukrajinskými nátěry pro kamiony, přičemž 100 % výtěžku poputuje na pomoc potřebným. Studio zároveň v uplynulých dnech charitám poslalo přes půl milionu korun. Ironicky má být příštím balíkem map pro ETS2 Rusko.

O perné chvilky se Rusové postarali ve Wargamingu. Původem běloruská firma má pobočky po celém světě včetně Moskvy, Petrohradu a také Kyjeva. Vedení společnosti stojící za World of Tanks a dalšími hrami teď informovalo o vyhození kreativního ředitele Sergeje Burkatovského. V již smazaném příspěvku na Facebooku vyjádřil podporu ruské invazi, kterou nazval „operací ozbrojených složek Ruské federace, Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky“. 

Mluvčí Wargamingu prohlásil, že jde o Burkatovského osobní názor, který se kategoricky neslučuje s postojem společnosti. Dodal, že se firma momentálně soustředí na pomoc více než 550 kyjevským kolegům a jejich rodinám, které se snaží přepravit přes hranice a poskytnout jim ubytování i dřívější výplaty.

Wargaming kromě toho na začátku ruské invaze celosvětově pozastavil svou reklamu a v nastalé pauze přepracoval propagační materiály, aby během reálného konfliktu nezobrazovaly přibližující se tanky. Přestávku v inzerci firma už ukončila, ovšem s výjimkou Ukrajiny, protože považuje za necitlivé a nevhodné propagovat svou hru v ohnisku konfliktu. Kromě toho poslala kyjevská pobočka Wargamingu 30 milionů hřiven (22,5 milionu korun) ukrajinskému Červenému kříži.

Nejnovější články