Nová generace velkých chladičů procesorů
zdroj: tisková zpráva

Nová generace velkých chladičů procesorů

8. 6. 2005 20:20 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Byly doby, kdy procesory nepotřebovaly aktivní chlazení a spokojily se maximálně s nějakým heatsinkem.

S postupem doby a růstem výkonu procesorů se ukázalo, že bez aktivního chlazení to prostě nepůjde. Dnešní procesory dosahují extrémně vysoké ztrátové teplo a požadavky na komfort, zejména na tichost chlazení, jsou také podstatně vyšší, než před několika málo lety. Do souboje s extrémními nároky tedy musí být chtě nechtě nasazeno extrémní řešení.
Obrázek zdroj: tisková zpráva Jedním z představitelů unikátního designu tohoto typu je bezesporu nový Zalman CPNS9500 LED Heatsink, který byl představen během Computexu 2005. Má celkem 3 teplovodné trubky, stočené do jakési osmičky. Na horní část jsou nasazena měděná žebra, přes které fouká vzduch 92 mm větrák s rychlostí 1350 až 2600 ot/min (více info na stránkách výrobce). O jakého "drobečka" jde však poznáte až z této fotografie. Samozřejmě Zalman pochopitelně není jediný, kdo přišel s velkým chladičem a rozhodně není ani první. Každopádně, jestli vás nešokoval dostatečně, můžete se podívat, jak vypadá chlazení od firmy Scythe pro procesory i grafické karty.

Smůla je, že "velký", automaticky neznamená "dobrý" a už vůbec né "tichý". Dokazuje to recenze na Tom's Hardware, ve které byly testováno celkem 10 "mamutích" chladičů, a to: Asus Star Ice, Cooler Master Vortex TX, Thermaltake Big Typhoon, Thermaltake Sonic Tower, Zalman CNPS7700-Cu a CNPS7700-AlCu (které však nejsou ani tak nové, jako spíš osvědčené), dále NorthQ NQ 3312, NorthQ NQ-3313, Titan Vanessa L-Type a konečně Tuniq Tower 120. S efektivitou je na tom bídně například Asus Star Ice. Přestože vypadá opravdu impozantně a váží skoro 1 kg, je velice hlučný (od 47,9 dB do 62.8 dB) a nechladí nejlépe. Dobře dopadl například Titan Vanessa L-Type nebo futuristicky vypadající Sonic Tower od Thermaltake (který se však nedodává s větráčkem). Výsledky hlučnosti najdete zde a účinnost jednotlivých chladičů tady.

Možná vás v této souvislosti bude zajímat tabulka maximálních teplot, za jakých jsou jednotlivé procesory schopné bezproblémově pracovat. Ve skutečnosti nejde o vysoká čísla.

zdroj: THG

cappy

Nejnovější články