Intel redefinuje grafické čipy se svým Larrabee
zdroj: tisková zpráva

Intel redefinuje grafické čipy se svým Larrabee

19. 3. 2008 12:12 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Chce celou 3D hardwarovou akceleraci udělat úplně po svém, ačkoli zůstane DirectX kompatibilní.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Intel Larrabee má být samostatný grafický čip, přímá konkurence pro grafické čipy NVIDIE nebo AMD (ATI). Bez ohledu na to, Intel se rozhodl vydat svojí vlastní cestou, jejich design bude všechno, jenom ne USA (Unified Shader Architecture). Na toto téma se rozhovořil Patrick Gelsinger, Intel Senior Vice President a Generální manažer Digital Enterprise Group (divize Intelu) a prozradil o Larrabee hodně zajímavé věci. Způsob, jakým v Intelu k problematice grafických čipů přistoupili, je úplně nový. Stručně řečeno, oni chtějí celou 3D hardwarovou akceleraci redefinovat a udělat si to úplně po svém. Takže zatímco normální GPU používají rasterizaci, v Larrabee už má být všechno přichystáno pro rendering napodobující reálný život a pro rendering, v němž je jedním z hlavních prvků tzv. globální iluminace. Kdybyste to chtěli říct česky, tak to je soubor algoritmů, které se jinak používají pro realistické nasvětlení 3D scény a mezi které patří takové luxusní věcičky jako je radiozita, photon mapping, ray tracing atd.

K tomu není od věci zmínit, jak se vlastně k takovým věcem chtějí dostat. Normální GPU si totiž o nějaké globální iluminaci (v plném rozsahu) může nechat jenom zdát. Intel to bude řešit tak, že do svého grafického jádra nacpe (doslova) tolik x86 jader (CPU), kolik se mu jich tam vejde, k tomu přidá obrovskou cache s úplně novou architekturou, dále samostatnou vektorovací jednotku (na geometrii), i s vlastní instrukční sadou, a ještě k tomu přidá jednotky na speciální funkce. Gelsinger prohlásil, že tohle jejich plně programovatelné GPU bude umět univerzálně akcelerovat prakticky cokoliv, od high-definition videa, audia, přes fyziku, umělou inteligenci, až po zmíněnou globální iluminaci.

První demo Larrabee už má být k dispozici v prvních vzorcích někdy ve třetím čtvrtletí 2008 (takže za chvíli). Aby to nebylo málo, tak má být kompatibilní s DirectX a OpenGL. Jinými slovy, Intel sice bude dopředu tlačit nejpokročilejší techniky renderingu, ale nebude muset na nikoho čekat, protože jejich GPU bude umět univerzálně akcelerovat i současné hry. To bude jedna z jeho hlavních zbraní, protože i když třeba výkon nebude nejlepší, Larrabee bude se vším kompatibilní. Intel taky umožní vývojářům, aby mohli zkoušet nové věci, třeba kombinaci rasterizace a ray tracingu tak, jak se o nich vyjádřili John Carmack nebo David Kirk z NVIDIE. Pradoxem je, že třeba Carmack projektu Larrabee moc nevěří. Snad se dá ale Intelu věřit, že mají od nezávislých vývojářů nějaké pozitivní ohlasy na jejich architekturu. Komerčně dostupné čipy budou k dispozici někdy na začátku roku 2009. Předpokládá se, že budou vyrobeny v továrnách Intelu 45 nm nebo 32 nm technologií.

zdroj: Intel

cappy

Nejnovější články