Nostalgická střílečka STRAFE se tváří, že je rok 1996 a daří se jí to
zdroj: tisková zpráva

Nostalgická střílečka STRAFE se tváří, že je rok 1996 a daří se jí to

12. 2. 2015 14:42 | Video | autor: Aleš Smutný |

Klobouk dolů. Ačkoliv na první pohled vypadá STRAFE jako nostalgický vtípek, který oživuje hratelnost stříleček z 90. let s příjemným humorem a kostičkovaným stylem, ve skutečnosti asi půjde o pořádně náročnou a také nápaditou střílečku. Stojí za ní malý tým Pixel Titans a momentálně se snaží uspět na Kickstarteru, kde si zvolil poněkud ambiciozní částku 185 096 dolarů. Týden před koncem ale už má projekt na kontě 107 tisíc dolarů a pokud se podíváte na desetiminutový průchod jedním levelem, pochopíte proč.

STRAFE chce sázet na rychlou, frenetickou hratelnost a retro styl, který se týká jak vizuálního zpracování, tak i prvků hratelnosti. Kupříkladu jednotlivé úrovně budou procedurálně generované, ale spojujícím prvkem bude nelineární průchod, nutnost vracet se pro lékárničky, hledání skrytých míst apod. Prostě jako Doom, ovšem se skákáním.

Hardwarově spartánská grafika se tu snoubí s vážně dobrými nápady. Kupříkladu krev některých nepřátel (ve hře jich bude sedm) působí jako žíravina. Co ale dělat, když jste ve slepé uličce a východ jste si zaflákali právě touhle krví? Jak předvede jeden z tvůrců, stačí dostřílet mrtvoly na zasažené místo a když z nich cáká krev normální, pěkně překryje tu žíravou.

zdroj: Archiv

Dobře působí i nákupní zóny, kde si můžete pořídit třeba kamarádskou pochodující věž, která na sebe přitáhne pozornost nepřátel a samozřejmě chrlí spoustu olova. Tvůrci říkají, že každý z nepřátel má útok založený na projektilech, takže mu můžete uhýbat, ostatně podle toho se i hra jmenuje. Zbraní zde bude také několik, nejen brokovnice, útočná puška a railgun ze začátku videa, ale také pistole, granátomety apod.

A i když na začátku videa autoři žertují, že samozřejmě jdou jen po fotorealistické grafice, hvězdná mapa je přesnou kopií reálného vesmíru včetně nejnovějších objevů a hranaté počítače ve hře reálně fungují a zrovna přepočítávají BitCoiny, pod slupkou nadsázky se skrývá poctivá střílečka, která by mohla fandy žánru oslovit. Rozhodně ty, kterým nevyhovuje momentální „filmový“ trend, kdy se konstrukce levelů podřizuje stylu vyprávění a krok stranou by dojem filmového blockbusteru rozbil.

Ostatně, když se podíváte na oficiální stránky, bude vám jasné, že tihle hoši to s tím rokem 1996 myslí vážně. Pokud se vám STRAFE líbí, prohlédněte si jejich Kickstarter a třeba přispějete. Myslím, že tohle úžasné video níže vám napomůže (pozor, obsahuje roztékající se obličeje, explodující hlavy a mozek v podobě neslučitelné se životem).

Nejnovější články